Atletika
0

MOK podijelio medalje Marion Jones

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
MOK je u srijedu dodelio novim vlasnicima tri olimpijske medalje koje je na ljetnjoj Olimpijadi u Sydneyju 2000. u osvojila američka atletičarka Marion Jones.

MOK čije je sjedište u švicarskom gradu Lozani, oduzeo je Jonasovoj 2007. trofeje na 100, 200 i 4x400 m (zlatne) i u skoku u dalj i u štafeti 4x100 m (bronzane) zbog upotrebe nedozvoljenih stimulativnih sredstava.

Zlatna medalja koju je osvojila Jones na 100 metara, najnovijom odlukom MOK postala je srebrna i dodijeljena je tadašnjoj trećeplasiranoj Jamajčanki Tanyji Lawrence. Ovakvo "solomonsko rešenje" je MOK donio pošto je drugoplasirana i osvajačica srebrne medalje Grkinja Katarina Tanu, također bila umješana u doping, ali četiri godine kasnije na olimpijadi u Atini.

Tada četvrta Merlin Otti koja je tada nastupala za Jamajku sada je dobitnica bronzane medalje.

Portparol MOK Marc Adams je izjavio kako vjeruje da je ovo prvi put u istoriji modernih olimpijada da je zlatna medalja u jednoj disciplini neće biti dodijeljena.

MOK je također odlučio dasa Bahama, koja je u trci na 200 metara odvojila srebrnu medalju sada pripadne zlatna.

Susantika Džajasinge iz Šri Lanke je dobila srebrnu, a Jamajčanka Beverly Mcdonald bronzanu medalju.

Ruskinja Tatjana Kotova je od srijede naveče nova vlasnica bronzane medalje u skoku u dalj.

Arbitražni sportski sud još uvijek razmatra žalbe ostalih američkih takmičarki koje su nastupale sa Jonesovom u štafetnim utrkama i izgubile medalje.

Do sada MOK nije doneo nikakvu odluku o tim medaljama. Jones je inače, odslužila kaznu šestomjesečnog zatvora, na koju su se osudile američke vlasti zbog konzumiranja steroida.