Peking
0

MOK finansira učešće Laosa na Olimpijskim igrama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Laos će u Peking sljedećeg mjeseca poslati tim od samo četiri takmičara, a Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pokriće sve troškove.

Siromašna zemlja iz Južne Azije nikada nije osvojila medalju na OI i mora da se osloni na donacije MOK da bi platila za opremu, put i boravak i tako obezbijedi svojim plivačima i trkačima šansu da se takmiče. Predsjednik Olimpijskog komiteta Laosa Sompu Pongsa priznao je da njegova zemlja ima malo šansi da osvoji medalje i istakao je da je nastup najvažniji zbog promocije Laosa.

"Standardi su previsoki za nas, tako da ćemo teško bilo šta uraditi u Pekingu, ali smo ponosni što možemo da predstavljamo svoju zemlju", rekao je Sompu.

"Imali smo sreće da dobijemo četiri mjesta. Željeli smo da se takmičimo u pet sportova, ali naši borci u boksu, taekwondu i judou nisu uspjeli da se plasiraju", rekao je predsjednik Olimpijskog komiteta Laosa.

Najveći sportski uspjeh Laosa postignut je na Azijskim igrama 2006. godine, kada je Poksaj Apailat osvojio srebrnu medalju u kineskom borilaškom sportu vušu.

Laos je jedna od najsiromašnijih zemalja Azije i većina od 5,8 miliona stanovnika nema pristupa sportskim objektima, a mnogi od njih žive bez tekuće vode ili struje.

Laos će slejdeće godine prvi put organizovati Igre Jugoistočne Azije, iako će spisak sportova morati da se skrati za oko pola, zbog nedostatka novca i sportskih objekata.