sport
9

Mohammad Karim - jedini Pakistanac u Sočiju

SRNA
Devetnaestogodišnji Mohammad Karim bit će jedini predstavnik Pakistana na Olimpijskim igrama u Sočiju, koje počinju za dva dana.

Karim je skijao na obroncima brda sa ručno izrađenim skijama i nije ni sanjao da će jednog dana učestvovati na Olimpijskim igrama, a sada se sprema da se oproba na skijaškim stazama u Sočiju.

Pakistan, planine - riječi su koje nas automatski asociraju na talibane naoružane kalašnjikovima, na bombardovanje američkih bespilotnih letjelica u stjenovitim oblastima na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice sa Afganistanom.

Ali u sjevernom dijelu Pakistana protežu se vrhovi Himalaja, a sela u regionu Gilgit-Baltistan žive u nekom drugom vremenu i prostoru.

Tu je mladi Karim prvi put osjetio draži skijanja.

"Zimi su naše škole zatvorene. Jedini način da se ne dosađujete je da se skijate sa prijateljima. Sami sebi pravimo skije", izjavio je Karim prije odlaska na Olimpijske igre u Sočiju.

Skijanje je u Pakistanu glavni sport za pripadnike vazduhoplovnih snaga, jer je to sport koji može biti od suštinskog značaja za opstanak pilota u slučaju nesreće u planinama Kašmira.

Vojska organizuje godišnja skijaška takmičenja da bi izabrala najtalentovanije, a Karim se istakao.

On je 2006. godine išao u Japan da trenira, pa potom u Austriju i Tursku. Tako je počeo da se rađa njegov olimpijski san.

Prijavio se na takmičenja i u decembru jedini u svojoj zemlji dobio "kartu" za odlazak u Soči, na takmičenje u veleslalomu, što je drugi put u historiji ove zemlje sa 180 miliona stanovnika.

Pakistan je skromno ušao u svijet zimskih Olimpijskih igara u Vancouveru 2010. godine zahvaljujući Muhamadu Abasu, koji je završio trku u veleslalomu na 79. mjestu.

"Naporno sam trenirao i nadam se da ću ući u top 50 u Sočiju", izjavio je Karim, ponosan što će na ceremoniji otvaranja Igara nositi zastavu Pakistana.

Punu podršku dali su mu otac, majka i njegovo sedmoro braće i sestara.