sport
143

Mladost iz Sarajeva osvojila Prvenstvo gluhih osoba u malom nogometu

Piše: E. B.
Pobjednička ekipa
Pobjednička ekipa
Proteklog vikenda se odigralo Prvenstvo gluhih osoba u malom nogometu u organizaciji Udruženja gluhih sportista u BiH pod pokroviteljstvom Nogometnog saveza BiH, u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

Učestvovalo je sedam ekipa iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Viteza, Zenice, Brčkog i Tuzle.

Prvo mjesto osvojila je Mladost (Sarajevo) koja je u finalu sa 3:2 pobijedila Neretvu iz Mostara. Treće mjesto osvojila je Banja Luka.

Titulu najboljeg strijelca prvenstva je osvojio Đorđe Kremenović iz Banje Luke, dok je najbolji golman bio Halil Čehić iz Sarajeva.

Pehare i medalje je uručio predstavnik Nogometnog saveza BiH Murat Jaha.

Utakmice su se odigrale u poštenoj i fair-play atmosferi. Jasno se isticala važnost jednog ovakvog događaja budući da je sport jedna od rijetkih aktivnosti gdje glasovna komunikacija ne predstavlja socijalnu barijeru, pa se može reći da se upravo na takmičenjima i turnirima gluhe osobe osjećaju kao ravnopravni članovi društva.

Đorđe Kremenović iz Banje Luke, najbolji strijelac
Đorđe Kremenović iz Banje Luke, najbolji strijelac

"Naše Udruženje gluhih sportista u BiH je punopravan član u ICDS-u, Međunarodnom komitetu za sport gluhih koji je priznat od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta i od EDSO-a, Evropske sportske organizacije gluhih), te je krovna organizacija gluhih sportista na nivou Bosne i Hercegovine.

Među gluhima postoji velika potreba za odvojenim takmičenjima. Gluhi sebe ne smatraju invalidima, osobito ne u fizičkom smislu. Radije se smatraju kao jedan dio kulturne i jezične manjine. Gluhi sportist je fizički zdrav i sposoban za takmičenja bez značajnih restrikcija, osim što za njega postoje komunikacijske barijere. U timskom sportu i nekim pojedinačnim takmičenjima, gubitak sluha može ga ograničiti. Međutim ti nedostaci nestaju na Olimpijskim igrama gluhih i Prvenstvima gluhih. I to je bio jedan od razloga našeg učlanjenja u ICDS, i da se na sljedećim takmičenjima gluhih po prvi put u historiji vijori zastava naše države BiH, kao i da se u BiH organizira i održi Državno prvenstvo gluhih u raznim sportskim disciplinama", izajavio je Sanel Pamuk, predsjednik Udruženja gluhih sportista BiH.