15-godišnjak se kaje
60

Mladi ruski vozač kroz suze se izvinio za nacistički pozdrav na podiju: Budala sam i zaslužujem kaznu

E. B.
Artjom Severjuhin (Foto: Screenshot)
Artjom Severjuhin (Foto: Screenshot)
Mladi ruski vozač kartinga Artjom Severjuhin se izvinio zbog toga što je nakon pobjede na Evropskom prvenstvu za juniore u Portugalu nacistički salutirao tokom intoniranja himne Italije.

Severjuhin (15) je postao evropski prvak u juniorskoj konkurenciji, a s obzirom da se zbog nije mogao takmičiti pod ruskom zastavom, branio je boje Italije.

Nakon što je pobijedio, popeo se na podij, a u trenutku kada je počela intonacija "Fratelli d'Italije" udario se nekoliko puta rukom o prsa, a potom je podigao ruku i salutirao kako su to radili nacisti.

[TWITTER]1513447953930891265[/TWITTER]

Mladi Rus se čak smijao nakon svog postupka, a Međunarodna automobilistička federacija (FIA) je odmah otvorila istragu.

Također, Ward Racing, švedska ekipa za koju on nastupa, je već objavila da će mu uručiti otkaz.

Severjuhin je shvatio težinu svog postupka, te je objavio video u kojem se izvinjava, a nekoliko puta je prekinuo govor kako bi obrisao suze.

"Želim se izviniti svima zbog onog što se desilo. Na podiju sam napravio potez koji su mnogi protumačili kao nacistički pozdrav. To nije istina, nikada nisam podržavao nacizam pod kojim su urađeni neki od najvećih zločina protiv čovječnosti", poručio je Severjuhin i potom pokušao objasniti šta se desilo.

"Takmičio sam se pod italijanskom zastavom, a momci koji su bili ispred podija su mi rekli da je običaj da se tokom himne udarim po prsima i na taj način iskažem poštovanje. Želio sam to napraviti, a ne mogu objasniti šta se dalje desilo", rekao je Severjuhin te dodao:

"Znam da sam napravio grešku, znam da sam budala i zaslužujem kaznu. Ali, vjerujte mi da nije bilo zle namjere u mom postupku i nisam želio podržati nacizam", kazao je Severjhuin.