sport
0

Mirza Varešanović: Stvaramo jako Sarajevo na duge staze

NINA
Pred početak nove sezone u nogometnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine predstavnici FK Sarajevo danas su u Sarajevu održali konferenciju za novinare

Konferenciji su prisustvovali sportski direktor Mirza Varešanović, trener Kemal Alispahić te nogometaš i novi kapiten ekipe Adnan Osmanhodžić. Oni su upoznali javnost s planovima i očekivanjima kluba u idućoj sezoni.

Trener Sarajeva Alispahić je kazao da je atmosfera u timu odlična i da svi u klubu željno čekaju da starta nova sezona u kojoj će se tim Sarajeva predstaviti s mladom i perspektivnom generacijom.

''U prijateljskim utakmicama sam bio pozitivno iznenađen igrama ovog mladog tima. Sarajevo želi graditi svoju budućnost na igračima koji su većinom mlađi od 23 godine, pojačanih s nekoliko iskusnijih igrača poput Osmanhodžića, Zukića, Mirvića, Alaima i nakon tri godine Amara Ferhatovića. Ovi mladići znaju igrati nogomet i mi nećemo tako lako gubiti utakmice, a igrat ćemo ofenzivno i napadački, za pogodak više protiv svakog protivnika. Već u prvom kolu protiv ekipe Zrinjskog Sarajevo će nastupiti sa 6 ili 7 debitanata, ali budite uvjereni, svaku utakmicu tim Sarajeva će ići na pobjedu. Mostarci su pokupovali dosta igrača i ovaj meč će biti prilika da se vidi koliko može talenat mladih igrača Sarajeva protiv novca kojim je Zrinjski doveo silna pojačanja. Ja sam prilično realan i smatram da treba praviti ekipu na duže staze i ovo je sezona u kojoj će Sarajevo napraviti odličan kostur tima i ovi igrači će se vrlo brzo isplatiti Sarajevu'', obrazložio je Alispahić.

Direktor kluba Mirza Varešanović je objasnio da Sarajevo ove godine nema preduvjete za titulu i izlazak u Evropu, ali da se potajno nadaju da je takav epilog ipak moguć. Politika kluba je potpisivanje višegodišnjih ugovora s mladim igračima i više se, tvrdi Varešanović, neće kupovati igrači za velik novac na kratko razdoblje, nego je plan stvoriti stabilan klub u organizacijskom, tehničkom i igračkom smislu koji će u idućim godinama igrati najvažniju ulogu u bh. nogometu.

''Pravi navijači Sarajeva znaju da mi stvaramo jako Sarajevo na duge staze i oni nam svakodnevno daju punu podršku u radu. Očekujem da će navijači imati razumijevanja i da ćemo ostvariti naše ciljeve. Uveli smo red u klubu, radi se odlično s mlađim kategorijama, planirano je postupno vraćanje dugova, dobili smo licencu, uredili svlačionice i spremno dočekujemo početak sezone'', rekao je Varešanović.

Adnan Osmanhodžić je naglasio da će iskusniji igrači pomoći mladima da se prilagode i preuzmu svoju ulogu. ''Naša igra će biti napadačka i mi smo prihvatili taj sistem igre. Očekujem da već u prvom kolu protiv sastava Zrinjskog pokažemo svoje pravo lice. Ozljeda koju sam imao je iza mene i nadam se ću uspješno odigrati cijelu sezonu'', izjavio je Osmanhodžić.

U timu s Koševa očekuje se međunarodni certifikat za nastup Emira Obuće, najboljeg strijelca Premijer lige BiH prije dvije godine, što bi u idućoj sezoni bilo najkvalitetnije pojačanje za Sarajevo, no još je neizvjesno kada će se to dogoditi.