sport
3

Mirsad Terzo: Bodybuilding je za mene način života

Piše: Edin Isanović
Mirsad Terzo je, bez dvojbe, jedan od najboljih bh. bodybuildera. Već sada je ostavio neizbrisiv trag, iako naglašava da njegovo vrijeme na profesionalnim takmičenjima tek dolazi. Posao ga je odveo u mnoge države svijeta. Promovisao je BiH i osvajao medalje. Često ističe kako za ovaj sport uvijek ima volje i ambicija, želi napraviti nešto novo, uspješnije. Terzo je za Klix.ba govorio o promjenama u Savezu, rezultatima i izazovima koji ga očekuju te o velikoj podršci koju dobiva od supruge.

Nedavno su se desile promjene u Bodybuilding i Fitness savezu Federacije BiH. Možete li nam reći nešto više o tome?

Da, 10. februara održana je reizborna sjednica funkcija BB FBiH u Sanskom Mostu. Pored reizbora svih funkcija, u Upravnom odboru i Skupštini, odlučeno je da će se strogo štititi bodybuilding sport u BiH i da se fokusiramo na to da se u narednom periodu prvo oporavimo od prethodnih grešaka. Potom ćemo raditi na unapređenju sporta i pružanju podrške takmičarima.

Kako danas iz ove perspektive gledate na svoje rezultate, jeste li zadovoljni?

Ja još pravim rezultate, kako za sebe, tako i za BiH. Kao jedini profesionalac koji je pobjedom osvojio status IFBB PRO bodybuildera aktivno se takmičim i danas. Kad pogledam na svoju amatersku karijeru, zadovoljan sam uspjesima. Zapisano je da sam prvi registrovao IFBB u BiH. Prvi se takmičio na Svjetkom juniorskom prvenstvu 2000. godine i osvjetlao obraz naše zemlje. Potom sam bio ambasador od 2007. godine na takmičenjima širom Balkana. Osvojio sam titulu balkanskog šampiona 2008., prvi prezentirao svoju domovinu na Evropskom prvenstvu 2009. i donio medalje BiH. Osvojio sam više od 30 zlatnih medalja, prvi u historiji BiH sam osvojio status IFBB PRO BB. Kao profesionalac još sam na početku karijere i to je puno, puno, teži posao nego amaterski. Mislim da moje vrijeme tek dolazi. Koji su Vaši najbolji rezultati?

Balkanski šampion 2008., Evropsko prvenstvo 2009. - bronza, Fray-classic 2010. - srebro, Juliette Bergman Classic 2010. - zlato i IFBB PRO status.

Kada imate novo takmičenje?

Teško je to precizno odgovoriti. Sad sam u fazi "mase" i cilj mi je napredovati u obliku i tonusu. Sezone su na proljeće i jesen. Plan je biti spreman za jesen 2013., ali forma zavisi od mnogo faktora. Ishrana, suplementi, novčana podrška, finansijsko stanje... Ispunjenje sna svakog bodybuildera je da ima sve uslove ispunjene, a ukoliko to bude slučaj najesen ću odraditi jedno takmičenje. Ako to ne ostvarim, na proljeće 2014. ću se sigurno nadmetati. Izbor je relativan.

Vi obavljate i funkciju selektora. Kakva je perspektiva ovog sporta u BiH i ima li talentiranih takmičara?

Smatram da Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobrih takmičara. Možda ne velki broj, ali definitivno kvalitetnu grupu koja može ostaviti dobar utisak na velikim takmičenjima. Situacija je teška, ovo je ipak najskuplji sport. Zainteresovanih mladih ljudi ima mnogo i Savez će pokušati izaći ususret takmičarima koliko bude mogao.

Koliko je ishrana važna u bodybuildingu?

Definitivno oko 70 posto. Ishrana može zamaskirati cijeli vaš trud na izgradnji tijela, a opet može vidno otkriti i sve vaše kvalitete i mane. Ukoliko ne znate da prilagodite ishranu trenažnom procesu, uopće ne znate koliko usporavate proces izgradnje mišićne mase. Ishrana ne znači samo konzumaciju hrane, već i konzumaciju suplemenata.

Kako izgleda jedan vaš trenažni dan, koliko je ovaj sport zahtjevan i koja Vam je prva asocijacija kada se spomene bodybuilding?

Radni dan traje od 10:00 do 22:00 sata, obuhvata jedan do dva treninga, rad u teretani, pomoć takmičarima ukoliko je potrebno i obavljanje određenih poslova vezanih za Savez ili teretanu općenito. Sport je zahtjevan, ali i jednostavan ako se shvati kao način života. Za bodybuilding se živi, to je način razmišljanja i djelovanja. Napor se ne osjeti ako se tako ponašate. Bodybulidnig mora biti primarna obaveza ako želite uspjeh.

Da li ste se nekada osjećali privilegovanim zbog sporta kojim se bavite?

U ovom društvu sam se samo osjećao marginalizirano. Nadam se da će se u državi situacija promijeniti u narednom periodu, vjerujem u to. Što se tiče društva, mislim da nije toliko informisano o ovom sportu. Također, nadam se da će se to promjeniti. Imam poštovanje kolega koje poštujem istom mjerom.

Je li nekada bilo i neugodnosti?

Nije, ne dopuštam da me nešto dotiče u negativnom kontekstu.

U svemu imate i veliku podršku supruge. Komentar? Iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. Moja supruga je borac za mene i porodicu, velika mi je podrška od samog početka našeg zajedničkog života. Hvala joj što me podržava, razumije i trpi tokom mojih priprema. Cijenim i poštujem sve što radi za mene i za ovaj sport. Zahvalan sam za neizmjernu ljubavi koju mi je dala.