{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirovni maraton: Plamen mira dočekan u Tuzli

4.8.2014. u 19:49
22
6
Mirovni maraton: Plamen mira dočekan u Tuzli
22
U okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli“ danas je u ovom gradu dočekan Plamen mira koji je nošen u sklopu Mirovnog maratona koji je prošao kroz 12 država i 55 gradova. Mirovni maraton se organizuje u sklopu obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.
Učesnici Mirovnog maratona jutros su se iz Loznice (Srbija) zaputili ka Tuzli gdje će boraviti u naredna dva dana. Inače, Mirovni maraton je startao u Sarajevu i okončat će se u Ahenu (Njemačka) nakon što učesnici pređu trasu od 3.000 kilometara.

Učesnici iz BiH na račun organizatora uplaćivali su 1 KM za troškove smještaja, dok su učesnici iz Evropske unije plaćali 20 eura po danu. Jedan od onih koji je danas dotrčao u Tuzlu je i Heinz Jussen iz Njemačke.

"Meni se danas ispunio veliki san, jer sam prvi put u Tuzlu došao 1992. godine kada sam dovezao humanitarnu pomoć. Sve ono što se tih ratnih mjeseci događalo ovdje meni je dobro poznato. Nažalost bio sam u Tuzli u vrijeme masakra na Kapiji. Deset godina kasnije napisao sam knigu "Suada“ koja govori o svjetlu i vatri. Glavni lik moje knjige govori stihove: "Tuzla moja lijepa, moja krvlju okupana..“. Danas kažem da je Tuzla moja lijepa , jer gleda u svjetliju budućnost. Mladim ljudima poručujem da kažu ne opasnosti, a kažu da Evropi i zajedničkom životu“, kazao je Heinz Jussen, učesnik Mirovnog maratona.

Učesnicima Mirovnog maratona obratio se i Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzle.

"Obzirom da već 22 godine traje saradnja između Ahena i Tuzle danas se osjećamo kao prirodni domaćini Mirovnog maratona, odnosno ove izuzetne manifestacije kojom vežemo istok i zapad, kulture i tradicije, uspostavljamo most između Balkana i zapadne Evrope“, rekao je Nišandžić.

U sklopu dočeka Plamena mira polaznici Pozorišta mladih večeras će izvesti mjuzikl "Romeo i Julija“, a organizator je u BKC-u priredio i prigodnu izložbu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: