U Barceloni
90

Mirela Babić postala prva Mostarka sa Ironman titulom

E. B.
Mirela Babić
Mirela Babić je u Barceloni postala prva Mostarka sa Ironman titulom.

Babić je stazu ukupne dužine od 227 kilometara prešla za 14 sati, 14 minuta i 41 sekundi. Trebalo je izdržati 4 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42 km trčanja - bez stanke, a Mirela je to uspjela.

Selo Calella pored Barcelone bilo je domaćin najpopularnije utrke na kraju sezone u Evropi.

Plivanje u moru u zaljevu, brza biciklistička staza i trčanje krajolicima ovog pitomog sela čine je privlačnom brojnim sportašima iz cijelog svijeta.

Učestvovalo je više od 1.500 takmičara, a pobjednik na ovogodišnjem izdanju bio je Sigurdur Orn Ragnarsson koji je u cilj ušao sa vremenom 8:42:01, a Babić je na kraju zauzela 166. mjesto u svojoj kategoriji (žene od 40 do 44 godine).

"Ovo je neopisiv osjećaj. Sama utrka je brutalna, trebalo je prije svega puno odricanja i sati na treningu da bih uopće dospjela ovdje, ali danas nakon svega, mogu kazati kako se isplatilo. Sama utrka bila je jako teška. Plivanje je bilo super, to sam savladala bez većih poteškoća, al kad sam došla na bicikl počeli su problemi. Prvo sam pogriješila stazu, gdje sam izgubila pola sata dok sam se vratila na pravu dionicu, a zatim je počeo puhati neki jak vjetar što me dodatno iscrpilo na biciklu. Nakon toga trebalo je još istrčati 4 2km, što me dokrajčilo, ali sretna sam što sam izdržala i uspjela. Na trčanju sam prvo krenula snažno, imala sam jači tempo nego sam planirala, nekako su me noge same nosile, a onda sam na 25 km počela osjećati jake bolove u stomaku. Posljednje kilometre na stazi sam praktički prehodala, sve do ulaska u cilj kada sam ponosno u zrak podigla zastavu svoje zemlje. Presretna sam!", rekla je Babić, prva Mostarka koja se može pohvaliti titulom Ironmana.

Uz Babić, na takmičenju je nastupio i Amur Bašić koji je s vremenom 11:42:29 osvojio 491. mjesto u kategoriji muškaraca od 55 do 59 godina.