sport
18

Ministar Šarić primio karatistu Zukana

FENA
Bosanskohercegovačkog karatistu Admira Zukana, koji je početkom novembra osvojio bronzanu medalju na 22. svjetskom prvenstvu u njemačkom Bremenu, primio je danas ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić.

Dvadesetosmogodišnji Zukan je u meču za medalju bio bolji od predstavnika Egipta nakon što je u polufinalu poražen od iranskog takmičara. Njemu je ovo treće odličje sa svjetskih prvenstava, nakon što je ranije osvojio srebro i bronzu, dok je na evropskim prvenstvima osvajao srebro i tri bronze, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Kantona Sarajevo.

"Za mene ova medalja predstavlja nagradu za sve godine treniranja i takmičenja. Dolazi u momentu vrhunca moje karijere. Bitno je i to da se BiH ponovo nalazi na listi osvajača medalja u najjačoj karate federaciji", rekao je Zukan.

Šarić je naglasio da je Zukanov uspjeh historijski, te se nada da će svi u BiH razumjeti koliko je ovo značajan rezultat za karate i bosanskohercegovački sport općenito.

Zukan je prije dvije godine proglašen za najuspješnijeg sportistu Kantona Sarajevo. U narednom periodu pripremat će se za evropsko prvenstvo koje će biti održano u martu sljedeće godine u Istanbulu, na kojem će pokušati ostvariti normu za učešće na prvim evropskim olimpijskim igrama u Azerbajdžanu.

Kanton Sarajevo će preko Ministarstva kulture i sporta dodijeliti Admiru Zukanu adekvatnu novčanu nagradu za ostvareni vrhunski sportski rezultat.