sport
0

Michael Schumacher sportista stoljeća u Njemačkoj

NINA
Gledatelji njemačke TV mreže ZDF izabrali su sedmerostrukog prvaka svijeta u Formuli 1 Michaela Schumachera za sportistu 20. stoljeća u Njemačkoj.

Drugo mjesto u izboru, u kojem je glasalo više od 100.000 gledalaca ZDF televizije, zauzela je osmerostruka olimpijska prvakinja u kanuu Birgit Fisher, a treće, svojevremeno najbolja teniserka svijeta Steffi Graf.

Tridesetpetogodišnjem Schumacheru veliko priznanje pripalo je zato što u historiji Formule 1 još niko nije sedam puta osvajao titulu svjetskog prvaka.

Četrdesetdvogodišnja Fisher zlatne olimpijske medalje osvajala je u dresu obje Njemačke. Prvu još 1980. u Moskvi dok je Graf višestruka rekorderka u tenisu. Osvojila je čak 22 Grand Slam turnira, 186 sedmica uzastopno bila je prva na WTA listi, a ukupno 377 u čitavoj karijeri, što nijednoj drugoj teniserki nije pošlo za rukom.

Četvrto mjesto, po izboru gledalaca, zauzeo je nekadašnji kapetan i izbornik nogometne reprezentacije Njemačke Franz Beckenbauer, a peto, svojevremeno tenisko čudo od djeteta Boris Becker.

Među prvih deset su još:

     6. Max Schmeling (boks) 
     7. Jan Ulrich (biciklizam) 
     8. Franziska van Almsick (plivanje) 
     9. Gerd Miller (nogomet) i  
     10. Oliver Kahn (nogomet).