sport
0

Michael Phelps uhapšen u Marylandu

NINA
Šesterostruki olimpijski prvak u plivanju, Amerikanac Michael Phelps uhapšen je i bit će optužen zbog vožnje u pijanom stanju, objavile su danas američke novinske agencije.

Policija u američkoj državi Maryland objavila je da je 19-godišnji plivački as uhapšen u nedjelju uvečer u Salisburyju, nakon što je utvrđeno da je u vožnji bio pod utjecajem alkohola. Predstavnik policije podsjetio je da je Phelps prekršio i zakonsku odredbu koja zabranjuje konzumiranje alkohola osobama mlađim od 21 godine.

"Napravio sam pogrešku. Voziti pod utjecajem alkohola je pogrešno, opasno i neprihvatljivo. Iako imam samo 19 godina, moram preuzeti odgovornost za takav postupak. Iskreno žalim zbog prekršaja koji sam napravio", izjavio je američki plivač, koji je pušten iz pritvora nakon što je platio kauciju. Američki mediji navode da Phelps, ukoliko bude osuđen za vožnju u pijanom stanju, može biti kažnjen zatvorskom kaznom od godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 dolara.

Phelps je bio najveća zvijezda ljetnih Olimpijskih igara u Atini, a osim šest zlatnih, on je osvojio i dvije brončane medalje. Mladi plivač ima brojne sponzorske ugovore s poznatim multinacionalnim kompanijama pa mediji sada spekuliraju hoće li Phelps, zbog problema sa zakonom, izgubiti nekog od sponzora.