Uručena priznanja
969

Mesud Selimović i Almir Hasandić najbolji sportisti TK za 2017. godinu

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Kickbokser Mesud Selimović i košarkaš Almir Hasandić proglašeni su najboljim sportistima Tuzlanskog kantona (TK) u 2017. godini u 24. izboru Sportskog saveza TK koji je održan večeras u Tuzli.

Bosanskohercegovački kickbokser Mesud Selimović član je Kluba borilačkih vještina Flek Tom-Cat Tuzla, a večeras je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli proglašen najboljim sportistom TK za 2017. godinu u kategoriji pojedinačnih sportova. Selimović je dugogodišnji reprezentativac i višestruki prvak BiH u kickboksu.

U prošloj takmičarskoj godini osvajanjem srebrene medalje u disciplini K1 do 85 kilograma na Svjetskim igrama u Poljskoj postigao je najvrijedniji rezultat u karijeri. Na posljednjim Svjetskim igrama nastupilo je 3.500 sportista iz 31. sportske asocijacije, a Selimovićeva medalja je peta za BiH od 1981. od kako se ove igre i održavaju.

"Ne bih mogao opisati riječima kako se osjećam, ali sam ponosan na rezultat koji sam napravio u prethodnoj godini. To je moj najbolji rezultat i ne planiran se zaustaviti na tome. Radit ću na tome da budem još bolji i da donesem zlatni dio odjeće sa nekog od narednih prvenstava, svjetskog ili evropskog", kazao je Selimović u obraćanju prisutnima.

Najbolji sportista TK u oblasti ekipnih sportova u 2017. godini je Almir Hasandić iz Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle. Jedan je od najboljih košarkaškaša u prvenstvu BiH, a s klubom je u prošloj sezoni igrao polufinale doigravanja za prvaka BiH te stekao status seniorskog reprezentativca sa značajnom minutažom i doprinosom u utakmicama koje je naša najbolja košarkaška selekcija igrala u predkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

"Veliko hvala gradu Tuzli i TK. Veliko hvala svima za uručenu nagradu. Velika mi je čast i privilegija biti dio večerašnje manifestacije", istakao je Hasandić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Nakon selekcije više od 160 pristiglih prijava i nominacija, stručni žiri u sastavu: Muhamed Avdić (predsjednik), Fadil Kudumović, Jasenko Elezović, Selma Sejdinov i Alan Alagić odabrao je najbolje u 15 kategorija.

U kategoriji sportista invalida nagrada za najbolju ekipu pripala je Sportskom klubu invalida u sjedećoj odbojci Sinovi Bosne iz Lukavca, najbolji klub je Košarkaški invalidski klub iz Gradačca, a najboljim trenerom proglašen je Ejub Mehmedović strateg Odbojkaškog kluba invalida Drina iz Sapne.

Najbolja sportistkinja u ovoj kategoriji je Alma Hodžić iz Streljačkog sportskog kluba Konjuh Živinice, dok je titulu najboljeg sportiste ponio Ermin Jusufović, član Sportskog kluba invalida u sjedećoj odbojci Sinovi Bosne iz Lukavca.

U konkurenciji kadeta u pojedinačnim sportovima prvo mjesto pripalo je Sandru Krešiću, članu tuzlanskog Karate kluba DO, dok je u kategoriji ekipnih sportova najboljim proglašen Haris Dedajić, prvotimac Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle.

Najbolji u konkurenciji juniora u pojedinačnim sportiovima je Hamza čajić iz Kluba borilačkih sportova ORKKA Lukavac, dok je u ekipnim sportovima priznanje za najboljeg pripalo fudbaleru FK Sloboda Edisu Smajiću. Najbolji senior u kategoriji pojedinačnih sportova je Osman Junuzović iz Atletskog kluba Doboj Istok iz Klokotnice.

U konkurenciji pojedinačnih sportova najboljim klubom je proglašen Klub borilačkih sportova Tuzla-Sinbra iz Tuzle, dok je priznanje za najboljeg trenera završilo u rukama Željka Zombre iz lukavačkog Kluba borilačkih sportova ORKKA.

Najuspješnijom seniorkom u kategoriji ekipnih sportova proglašena je Emina Demirović iz Ženskog košarkaškog kluba RMU Banovići, najbolji trener je Sakib Malkočević, trener u svim selekcijama Fudbalskog kluba Sloboda iz Tuzle, dok je najbolji klub tuzlanski Omladinski ženski rukometni klub Jedinstvo-Tuzla.

Specijalno priznanje za nesebičan doprinos u razvoju sporta te postignute rezultate Sportskog saveza TK posthumno je dodijeljeno odbojkašici Erni Sinanović, koja je prije nešto više od mjesec dana smrtno stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Sinanović je u svojoj veoma uspješnoj karijeri osvojila sve što se moglo osvojiti. Igrala je za odbojkaške klubove Polo, Kula Gradačac i Bosna, a u dresu odbojkaške Reprezentacije BiH je bila standardni igrač dugi niz godina.

Ovogodišnjem izboru sportiste godine TK prethodilo je proglašenje najbolje sportske fotografije Bosne i Hercegovine u 2017. godini.

U prvom izboru najbolje sportske fotografije BiH pod nazivom "Tomislav Trojak" prva nagrada pripala je Denisu Ruviću, drugoplasirani je Ahmet Bajrić Blicko, dok se na trećem mjestu našlo djelo Aleksandra Čavića. Najbolje fotografije izabrao je stručni žiri u sastavu Robert Andrejaš (predsjednik), Darko Zabuš i Edin Skokić.

U okviru ovog izbora koji nosi naziv po doajenu sportske fotografije dodijeljene su i plakete za životna djela porodicama Trojak, Zabuš i Mukić.

Kao organizator se potpisao Centar kreativnih aktivnosti iz Tuzle.