sport
12

Mesud Pezer za Klix.ba: Uspjeh će mi biti i ulazak u finale

Piše: E. M.
Mesud Pezer na treningu (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Mesud Pezer na treningu (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Mladi bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer jedan je od predstavnika Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama u Riju. U razgovoru za Klix.ba Pezer je govorio o pripremama, psihološkoj i fizičkoj spremni te granicama koje sportista sebi treba postaviti za uspjeh.

Pezer je za Olimpijske igre u Riju ispunio A olimpijsku normu bacivši kuglu na dužinu od 20,58 te tako osigurao sebi kartu kao predstavnik u disciplini bacanja kugle zajedno sa Hamzom Alićem i Kemalom Mešićem. Ovaj 22-godišnjak iz Zenice već neko vrijeme trenira u Švedskoj, a prije pet dana je stigao u rodni grad gdje je nastavio sa treninzima. Pripreme za Olimpijske igre i ispunjenje norme počeo je u martu, a odlazak na OI je za njega već ispunjen cilj.

"Pripreme za Olimpijske igre smo imali u olimpijskom selu u Americi gdje sam i ispunio normu. Zaista u tom trenutku nisam znao šta osjećam, to je bilo neopisivo. Olimpijske igre su san svakog sportiste i taj osjećaj nikada neću zaboraviti. Pred samo bacanje kugle trener mi je rekao da ne razmišljam o normi da ću sebi stvoriti psihološki pritisak i na kraju je bio upravu", kazao je Pezer.

Nakon Evropskog prvenstva u Amsterdamu Pezer se vratio u Švedsku gdje je nastavio sa treninzima, a u Zenici će biti do odlaska u Rio.

Mesud Pezer (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mesud Pezer (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Nema neke nervoze pred odlazak jer sam svoj cilj već ispunio. Ja ću dati sve od sebe da bacim tu dužinu koja je potrebna za finale i to će biti dovoljan uspjeh. Relativno sam mlad i sam odlazak na OI smatram ličnim uspjehom, a olimpijska delegacija je možda najmlađa i najbolja što treba da bude uspjeh čitave Bosne i Hercegovine", dodaje Pezer.

Godine i godine rada i truda nekada sportisti nisu dovoljne za olimpijsku normu. Pezer je mišljenja da je talenat presudan za uspjeh u sportu.

"Mnogi sportisti godinama se trude i bore, ali ne ispune olimpijsku normu. Ja sam u 22. godini ispunio olimpijsku A normu, koja je dosta zahtjevnija od B norme i to samo pokazuje da imam talenat uz sav rad i trud. Ispunjenjem norme sam vidio koliko vrijedim, a nadam se da ću biti spreman i za Tokio te da ću se 2020. godine boriti za medalju", pojasnio je Pezer.

Veliku zahvalnost za podršku Pezer je uputio prijateljima, porodici, djevojci i porodici Durmić. Odlazak našeg olimpijskog tima planiran je 31. jula sa aerodroma u Zagrebu.