sport
611

Merima Bašić ima šansu da postane prvakinja svijeta u boksu: Očekujem podršku publike i pobjedu

Piše: Edin Isanović
Bh. bokserka Merima Bašić bori se u subotu u Domu mladih za prvakinju svijeta u WBL verziju na manifestaciji Sarajevo Fight Night 3. Protivnica u noći odluke bit će predstavnica Kenije Consolata Musanga. Predviđeno je da borba ima deset rundi po dvije minute. Ovo je ujedno i glavna borba večeri. U razgovoru za Klix.ba Merima je otkrila od kada se bavi ovim sportom, istakla je najznačajnije rezultate, a posebno je govorila o borbi u gradu na Miljacki.

Na početku je podvukla kako se boksom bavi posljednjih pet godina. Odlikuje je sjajna strategija i nesvakidašnja tehnika kojom lomi suparnice. Otkrila je kako je zavolila "plemenitu vještinu".

"Boks je bio za mene više ostvarenje potrebe za fizičkom aktivnošću, kao vid rekreacije. Ipak, jednom kada uđete u ring, povratka nema. Ne bih sigurno postala borac da moj trener Redžep Halilović nije prepoznao taj 'x faktor'. Hrabrost, čvrtstoću i nesalomivu volju. Ostalo se može nadograditi ali se s ovim borac rodi ili ne", kazala je Merima za Klix.ba.

Potom je naglasila najznačajnije rezultate.

"Trijumfe i dobre rezultate sam imala i u proteklim godinama, ali istakla bih ovogodišnje. To su dva zlata sa svjetskih kupova u Mađarskoj i Rusiji. Često se znam našliti pa kažem, za sve borbe koje sam radila u boksu ili kickboksu uspjela sam zbog nametanja svog stila u meču. Mene na konopcima vidjeti nećete", napominje kroz smijeh Bašić.

Za bh. bokserku pripreme su najvažniji dio. Naglašava kako se i za ovaj meč detaljno pripremala i da je ljestvicu postavila visoko.

"U posljednja tri mjeseca imala sam tri značajne borbe, što je poprilično naporno kako fizički tako i mentalno. Sve vrijeme i napore ulažete u pripreme, one su zapravo i najteži dio borbe. Stalno treniram, naročito u fazi priprema koje su za mene barem u ovoj godini bile svaki mjesec. Osim toga, vodim i grupne treninge aerokickboksinga za žene. Kada uskladim svoje treninge i grupne, treniram vrlo često tri puta dnevno. Pored svega toga, borcu ne ostaje mnogo vremena za bilo kakve aktivnosti osim da upražnjava odmor koji je neizostavan za pravi efekt treninga", dodaje naša sagovornica.

Optimistična je pred borbu u Sarajevu.

"Nadam se punoj dvorani. No, bit ću sretna ako bude dovoljno ljubitelja boksa unutra. Na mom posljednjem meču za Grand Prix K1 u Beogradu, Crowne Plaza je bila puna do posljednjeg mjesta, ali navijača domaće takmičarke što je bilo i normalno. To nije apsolutno niti jedne sekunde utjecalo na moj rad u ringu. Očekujem podršku u Sarajevu, ali od trenutka kada sudija u ringu kaže 'fight', a borci se pozdrave rukavicama, imam sebe i trenera. U mom slučaju sve ostalo ne utječe na borbu", kazala je Merima.

Premda je dosta bokserki sujevjerno, Merima tvrdi da nije.

"Ne vjerujem u neku lošu sreću i slučajnu sreću. Potvrdu imam kroz sport kojeg volim jer je individualan i koliko uložiš napora i posvećenosti, toliko možeš da očekuješ u borbi", zaključila je Merima Bašić.