sport
0

Menadžer Iana Thorpea najavio službeni kraj njegove karijere

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Nedugo nakon što je otkrio da njegov klijent, proslavljeni australski plivač Ian Thorpe, neće izgubiti ruku kako su neki mediji navodili, James Erskine objavio je i službeni kraj karijere peterostrukog olimpijskog pobjednika.

Erskine je u televizijskom intervjuu umjesto Thorpea, koji se trenutno nalazi u bolnici u Sydneyju zbog infekcije operiranog lijevog ramena, objavio kraj njegove sjajne karijere, nakon što se 31-godišnji plivač neuspješno pokušao vratiti u bazen 2011. godine.

"Ne, neće više nastupati na službenim takmičenjima. Neće nastupati na Igrama Commonwealtha, i neće se pokušati kvalificirati za Olimpijske igre 2016. godine u Rio de Janeiru", objavio je njegov menadžer, a potom i obrazložio razlog drugog, ujedno i posljednjeg penzionisanja Iana Thorpea.

"Imao je već dvije velike operacije ramena. Vidio sam snimke i rame mu ne izgleda dobro. Prva operacija nije bila uspješna, a nakon posljednje je izbila infekcija. Ian nema namjeru više pokušavati vratiti se u bazen", zaključio je njegov menadžer.

Podsjetimo, Thorpe se prvobitno penzionisao 2006. godine, da bi pet godina kasnije najavio svoj povratak u bazen i ambicije odlaska na Olimpijske igre u London 2012. godine. Međutim, Thorpe je na australskim trialsima uvelike podbacio, te nije uspio izboriti London u nijednoj disciplini. Prije pojave Michaela Phelpsa Thorpe je bio neprikosnoveni vladar svjetskih bazena.

Posljednju godinu dana njegovog života obilježili su problemi s alkoholom i ovisnošću, zbog čega je svojedobno bio u klinici za odvikavanje.