sport
0

Mekić i Crnogorac zadovoljni rezultatom u Brazilu

FENA
Najbolji bosanskohercegovački džudist Amel Mekić vratio se iz Brazila, gdje je na Svjetskom prvenstvu osvojio peto mjesto.

Mekić je na SP-u u kategoriji do 100 kg ostvario pet pobjeda i dva poraza te se drugi put u karijeri domogao petog mjesta na smotri najboljih svjetskih džudista. On je osvario i olimpijsku A-normu za nastup na OI 2008. u Pekingu.

Mekićev trener i selektor bh. reprezentacije Branislav Crnogorac izjavio je da je prezadovoljan plasmanom bh. džudiste, pogotovo što je Mekić u Brazilu nastupio nedovoljno oporavljen.

"Mekić je u Brazil otputovao s povredom zadnje lože i bilo je pitanje da li će uopće moći nastupiti. Smogao je snage i na kraju došao do velikog uspjeha", rekao je Crnogorac, koji je još jednom naglasio da bi rezultati mogli biti i bolji kada bi Mekić imao veću podršku državnih institucija.

On je na SP-u ostvario pobjede nad Srbinom Mijalkovićem, Novozelanđaninom Pragnellom, Irancem Rajabijem, Litvancem Zilinskasom i Uzbeksitancem Kurbanovom, dok je poražen od osvajača srebrene medalje Britanca Cousinsa, i u repasažu od Mađara Hadfija. Upravo meč protiv Mađara Mekiću će ostati u dugom sjećanju, jer ga je od osvajanja bronzane medalje dijelilo 30 sekundi.

"Taj meč nikada neću prežaliti. Vodio sam sve vrijeme, sve do posljednjih pola minute i onda sam dopustio Mađaru da me pobijedi. Nikada nisam bio bliže osvajanju medalje na jednom velikom takmičenju", rekao je Mekić.

Kako je ispunio olimpijsku normu on će već za sedam dana početi bazične pripreme za nastup u Pekingu, a do kraja godine nastupit će još na evropskom prvenstvu open kategorije u decembru u Varšavi.