sport
0

Mehmed Sokolović uputio otvoreno pismo AK Sarajevo

FENA
Počasni predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine i Atletskog kluba Sarajevo Mehmed Sokolović uputio je otvoreno pismo Upravnom odboru AK Sarajevo.

Nezadovoljan stanjem u nekada najuspješnijem sportskom kolektivu u Bosni i Hercegovini, Sokolović je u otvorenom pismu ukazao na niz faktora koji su uzrokovali zabrinjavajuću situaciju u klubu, koji je nedavno proslavio jubilej - 60 godina djelovanja.

Sokolović je UOAK Sarajevu ukazao na veoma loše gazdovanje Atletskim centrom, ignoriranje zahtjeva učesnika dviju posljednjih skupština kluba da se traži poboljšanje ili raskidanje ugovora o izdavanju, neprihvatljivo i veoma štetno uskraćivanje mogućnosti korištenja usluga Atletskog centra AK Bosna, nepostojanje pravilnika ili odluka o stipendiranju i nagrađivanju atletičara i njihovih trenera, nepostojanje planova razvoja kluba, pojedinih atletskih disciplina, zapostavljanje najperspektivnijih atletičara (Čović, Mešić, Kolašinac), edukacije trenera.

"Posljedica navedenih i drugih propusta i slabosti je pad kvaliteta atletskih rezultata i ugleda kluba. U proteklih 18 mjeseci ništa nije promijenjeno, naprotiv, vidljiva su i neka pogoršanja. Stanje i atmosfera u klubu i oko kluba uzrokovala je da mnogi prijatelji kluba smatraju da će bez preduzimanja hitnih i adekvatnih mjera klub biti doveden u bezizlaznu situaciju, a Atletski centar izgubljen za atletiku. Žalosno je da su atletičari de facto podstanari u svom objektu", stoji u otvorenom pismu Mehmeda Sokolovća.

Jedan od prvih uvjeta za promjenu sadašnjeg stanja Sokolović vidi u što hitnijem izboru novog rukovodstva kluba u čijim organima treba biti veći broj bivših istaknutih atletičara i atletskih radnika.

"U cilju revitalizacije kluba i centra, pozivam i molim nadležne organe i inspekcijske službe Općine Centar i Kantona Sarajevo da ispitaju cjelokupno poslovanje kluba, uključujući i postojeće ugovore o davanju u zakup klupskih prostora, jer postoji osnov sumnje da ima nezakonitih i kriminalnih radnji, što dijelom potvrđuje i posljednji nalaz Nadzornog odbora kluba", stoji u otvorenom pismu počasnog predsjednika AK Sarajevo.