Stravičan događaj
267

Medvjedi pojeli bivšeg juniorskog prvaka svijeta i bogati par nakon pada helikoptera u divljini

H. H.
Foto: Twitter / montaža
Foto: Twitter / montaža
Nakon pada helikoptera koji se srušio na Kamčatki 16. jula na krajnjem sjeveroistoku Rusije, istragom je nakon nekoliko dana potvrđeno da su smeđi medvjedi pojeli tri putnika, među kojima je bio i 25-godišnji ruski biatlonac Igor Malinovski koji je upravljao helikopterom.

On je stradao zajedno sa Zojom Kaigorodovom i Sergejem Kolesnjakom, a sljedećeg dana, kosti troje ljudi otkrivene su u blizini prijevoja Semjačkov, 13 kilometara od vulkana Uzon.

Nije poznato jesu li putnici već bili mrtvi kad su ih medvjedi pronašli i pojeli na mjestu nesreće, a helikopter je bio u vlasništvu kompanije "Vzlyot" kojom upravlja otac preminulog sportiste.

Igor Malinovski bio je ruski biatlonac koji je postao pilot nakon prekida biatlonske karijere. Bio je svjetski juniorski prvak u biatlonu, a Kaigorodovu su ruski mediji opisali kao poznatu poslovnu ženom u 30-im godinama. Njen partner Kolesnjak bio je vlasnik kompanije mobilnih telefona.

Kaldera Uzon, smještena u jezgri vulkanske zone Kamčatke, bila je krajnje odredište njihovog puta na dan tragedije. Njihov helikopter trebao je sletjeti u susjedno selo Milkovo u 7 sati po lokalnom vremenu. Međutim, komunikacija helikoptera je prestala, što je dovelo do potrage.

Prema izvještajima, njihova devetodnevna turneja koštala je nešto više od 5.000 dolara. Loše vrijeme, koje su navodno pratili tamni oblaci i slaba vidljivost, spriječilo je ekipe za potragu i spašavanje da se odmah angažuju. Izgorjeli helikopter otkriven je sljedeći dan kada se vrijeme razvedrilo.

Ruski biatlonski dužnosnici odali su počast Malionovskom:

"Cijela naša biatlonska porodica tuguje. Ruski biatlonski savez izražava najdublju sućut Igorovoj porodici i prijateljima", navodi se u poruci.