sport
22

Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici 21. aprila

Klix.ba
Jedanaesti međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici "Kup Suade Dilberović" održat će se u subotu 21. aprila u Olimpijskoj dvorani Huan Antonio Samaran/Zetra.

Takmičenja počinju u 8.30 sati, a svečana ceremonija otvaranja turnira predviđena je u 14.30, odnosno ceremonija zatvaranja u 20.30 sati, uz proglašenje pobjednika.

"Grad Sarajevo je sa zadovoljstvom podržao ovaj turnir kako bi se afirmisala i promovisala ritmička gimnastika, koja je nepravedno zapostavljena u našem društvu", istaknuo je Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika i član Organizacionog odbora turnira na prijemu održanom danas u prostorijama Gradske uprave.

Aida Hadžić, direktorica Kluba ritmičke gimnastike „Bosna“, je kazala da će se oko 240 takmičarki 19 klubova iz 8 zemalja (Estonije, Hrvatske, Velike Britanije, Crne Gore, Srbije, Italije, Bugarske i Bosne i Hercegovine) natjecati u individualnim i grupnim vježbama.

"Veza između grada Sarajeva i Kluba počela je već davne 1987. godine, kada je organiziran prvi turnir, odnosno od 1989. kada je održano XIV Svjetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici. Svake godine imamo sve više učesnica, po prvi put ove godine takmičit će se i gimnastičarke iz Velike Britanije, i želja nam je da se ovaj turnir opet nađe u kalendaru Međunarodne gimnastičke federacije", kazala je Hadžićeva.

Mlade gimnastičarke iz Estonije Kristel Pārna i Mari-Ann Kruus, te Lejla Zornić i Belma Popovčević iz BiH su kazale da su se dugo pripremale za ovaj turnir te vjeruju će nastupom ispuniti i svoja i očekivanja svojih trenera.

Predstavnici NATO snaga u BiH su kazali da već tradicionalno podržavaju ovaj turnir, s obzirom da mladi ljudi predstavljaju sadašnjost i budućnost ove zemlje.

Organizator turnira je Klub ritmičke gimnastike „Bosna“, a pokrovitelji su Grad Sarajevo, Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta i NATO snage BiH.