sport
0

Međunarodni olimpijski komitet zabrinut zbog blogova olimpijaca

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni olimpijski komitet trenutno raspravlja o tome kakav stav zauzeti povodom blogova koje pišu sportisti tokom održavanja Olimpijskih igara, zbog straha da će postovi izazvati podrugljive glasine koje će kružiti internetom.

"U principu, mi nemamo ništa protiv pisanja blogova, ali budući da se radi o izuzetno osjetljivoj stvari, odlučili smo to detaljnije istražiti", izjavio je Sergej Bubka, predsjednik Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine i osvajač Olimpijskog zlata 1988. godine u skokovima sa motkom.

"To je moderan način izražavanja vlastitog mišljenja, ali mi smatramo da bi trebala postojati određena pravila, koja bi morao poštovati svaki učesnik Olimpijskih igara i stanovnik Olimpijskog sela."

Prema postojećem pravilniku, tokom održavanja Olimpijskih igara takmičari se ne mogu pojaviti u ulozi sportskih komentatora, saopćila je u srijedu glasnogovornica MOK-a Giselle Davies.

"Ali blogovi, lični web dnevnici na kojima se vrlo lako mogu postavljati slike i video snimke, spadaju u sivu zonu koja nije regulisana ovim pravilnikom.", dodala je Davies.

Bubka je još izjavio kako blogovi postavljaju pitanja privatnosti i potencijalnih konflikata zbog medijskih i televizijskih prava, koja se mogu regulisati postojećim Pravilnikom o ponašanju za olimpijske takmičare.