Čuvan u tajnosti
8

Medalje za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu sadržavat će metal Eiffelovog tornja

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Medalje koje će se dodjeljivati sportistima tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu ove godine sadržavat će metal skinut s Eiffelovog tornja, javlja BBC.

Organizatori su predstavili medalje koje sadrže šestougaone žetone kovane od starog željeza s Eiffelovo tornja.

"To je prilika da sportisti sa sobom ponesdu djelić Pariza. Eiffelov toranj je apsolutni simbol Pariza i Francuske", izjavio je Thierry Reboul, kreativni direktor Olimpijskih igara u Parizu.

Centralni dijelovi zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja izrađeni su od željeznih nosača i drugih dijelova Eiffelovog tornja, koji su zamijenjeni tokom rekonstrukcije. Stari metal tornja, koji je nazvan po Gustaveu Eiffelu i čija ga je kompanija dizajnirala i izgradila između 1887. i 1889. godine, čuvan je godinama u skladištu na tajnoj lokaciji.

Francuska kompanija za luksuzni nakit sa sjedištem u Parizu, dizajnirala je ove medalje, a ukupno 5.084 medalje će proizvesti francuska kovnica novca Monnaie de Paris.

Na poleđini medalja za Olimpijske igre nalazi se grčka boginja pobjede Nike, koja juri prema naprijed, Akropola je na jednoj, a Eiffelov toranj na drugoj strani. U slučaju medalja za Paraolimpijske igre, one sadrže pogled na Eiffelov toranj odozdo te nose pečat Pariz 2024 ispisan na Brajevom pismu. Time se odaje počast Francuzu Louisu Brailleu, koji je izumio sistem čitanja i pisanja za osobe s oštećenim vidom.

Olimpijske igre u Parizu održavat će se od 24. jula do 11. augusta, dok će Paraolimpijske trajati od 28. augusta do 8. septembra.