Red Bull Air Race
5

Mat Hall pobjedom u Japanu nastavio dominaciju

Klix.ba
Nakon trijumfa na prošloj utrci u Cannesu, Mat Hall je pobjedom u Japanu nastavio dominaciju u ovoj sezoni Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva.

Australac je bio bolji od Michaela Gouliana (SAD) na drugom i Martina Šonke (Češka) na trećem mjestu, dok je domaći junak Yoshihide Muroya ispao u prvom krugu i utrku završio kao gledalac.

Oko 70.000 gledalaca se prošlog vikenda okupilo na plaži Makuhari u Chibi, gradu nadomak Tokija, kako bi vidjeli najbolje svjetske pilote u akciji i bodrili svog favorita, aktuelnog Red Bull Air Race prvaka Yoshihida Muroyu, koji je prethodne dvije godine odnosio pobjede na domaćem terenu. No, njihovo se oduševljenje ubrzo pretvorilo u nevjericu, jer je Japanac već u prvom krugu prekoračio dozvoljeni maksimum od 12 G-sila, tako da je pored njegovog imena stajala oznaka DNF (nije završio) i kraj utrke je dočekao u publici.

Njegovo ispadanje otvorilo je put Hallu, s kojim su se u finalnoj utrci našli Goulian, Šonka i Kanađanin Pete McLeod. Goulian je ostvario vrijeme 56,695 s, dok su Šonka i McLeod zaradili kazne od dvije sekunde. Hall je letio čisto i bez grešaka, pobjedivši sa svega 0,319 sekundi ispred Gouliana.

"Sviđa mi se što se vraćamo tamo gdje smo bili prije par godina,“ rekao je Hall, koji je dva puta bio viceprvak, prije nego što je u sezoni 2017 promijenio avion. „Ova utrka je bila još bolja od prošle, i ponosni smo na naš tim - ovo je timski sport i niko nije napravio niti jednu grešku. Nadam se da će ova utrka uvijek biti u kalendaru prvenstva. Kultura navijanja u Japanu je nevjerovatna, tako entuzijastična. Pobijedio sam njihovog miljenika i opet su me prihvatili.“

Nakon tri utrke, Hall ima dvije pobjede i vodeći je u ukupnom poretku prvenstva sa 36 bodova, koliko ima i Goulian. Muroya i Šonka dijele treće mjesto sa po 19 bodova, tako da je sve otvoreno pred četvrtu utrku sezone, koja se održava 23-24. juna u Budimpešti.