sport
0

Marion Jones dvogodišnja suspenzija i oduzimanje olimpijskih medalja

FENA
Američka atletičarka Marion Jones morala je vratiti pet medalja koje je osvojila na Olimpijskim igrama u Sydneju 2000. godine, nakon priznanja da je koristila nedopuštene dopinške supstance, priopćeno je iz Antidopinške agencije Sjedinjenih Američkih Država, javljaju agencije.

Jones (31) je zbog uzimanja dopinga kažnjena i dvogodišnjom suspenzijom koja je počela teći od ponedjeljka. Nakon godina poricanja, američka sprinterica je na sudu priznala da je nedozvoljene supstance koristila od rujna 2000. do srpnja 2001. godine.

Atletičarka je prihvatila da se izbrišu svi njezini rezultati postignuti nakon 1. rujna 2000. godine.

Njezine medalje iz Sydneja - tri zlatne i dvije brončane - vraćene su u Olimpijski odbor SAD-a, a potom će biti vraćene Međunarodnom olimpijskom odboru i dodijeljene natjecateljicama i ekipama koje su u poretku bile iza nje.

Jones je okrivljena i za davanje lažnih izjava saveznim istražiteljima, za što bi joj presuda trebala biti izrečena u siječnju.

Na Olimpijskim igrama 2000. godine, Marion Jones osvojila je zlato na 100, 200 i štafeti 4 puta 400 metara. Broncu je osvojila u skoku u dalj i u štafeti 4 puta 100 metara.

Zbog Jonesina prijestupa, bez medalja će ostati i njezine kolegice iz štafeta. Također, najavljeno je da će Jones biti diskvalificirana sa svih natjecanja od 1. rujna 2000. godine te da će morati vratiti novac od nagrada kao i da će joj biti oduzete medalje koje je osvojila. Među njima su zlato za prvo mjesto na 200 metara na Svjetskom prvenstvu 2001. godine i srebro na 100 metara na istom natjecanju.

Nakon izricanja suspenzije, Jones je najavila svoje povlačenje iz atletike.