sport
0

Marion Jones čeka na presudu američkog suda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Olimpijska prvakinja Marion Jones zatražila je od saveznog sudije da joj ne izrekne zatvorsku kaznu, ali je jedino istinsko pitanje koliko bi godina mogla dobiti. Jones, koja se izvinila i vratila je svojih pet olipmijskih medalja, priznala je da je lagala o korištenju steroida i o svojim pokušajima da prevari doping kontrole, bit će osuđena u petak.

Njeni advokati poručili su sudiji da je Jones dovoljno kažnjena i da bi trebala biti osuđena samo na uslovnu kaznu, ili možda na kućni pritvor. Tužioci također nisu insistirali na dužini zatvorske kazne, rekavši kako bi svaka presuda između uslovnog zatvora i šest mjeseci bila pravedna, javio je AP.

Karas je, međutim, nagovijestio da se usmjerio ka zatvorskoj kazni kada je zatražio od advokata da ga savjetuju može li ići van šestomječnog maksimuma kako je sugerirano u njenoj nagodbi sa sudom prilikom izjašnjavanja o krivici. Obje strane su se usprotivile tome.

Jones, sada 31-godišnjakinja, slavljena je nekada kao najveći sportist svijeta. Sprinterka i skakačica udalj, ona je osvojila tri zlatne i dvije bronzane medalje na Olimpijadi u Sydneyu 2000. Njen široki osmjeh i lični šarm učinili su je zvijezdom, a popularnost ju je obogatila.

U oktobru je, međutim, Jones poručila sudiji da je lagala saveznim istražiteljima u novembru 2003. kada je negirala da je koristila doping. Ona je izjavila da je koristila steroide "nekoliko puta prije sidnejske olimpijade i nastavila ih je koristiti i nakon nje".

Ona je također priznala kako je lagala da je bila upoznata s umiješanosti Tima Montgomeryja, oca njenog sina Montyja, u shemi plaćanja gotovinom u milionima dolara radi krađe ili lažiranja reuzultata doping testova. Montgomery i nekolicina ostalih osuđeni su zbog tog skandala. Bivši olimpijski šampion Steve Riddick također bi trebao biti osuđen u petak zbog umiješanosti u prevaru.

Nakon izjašnjavanja o krivici, Jones je oslobođena kako bi čekala izricanje presude. Ona je odmah izašla iz sudnice i poručila masi: "S velikom sramotom stojim pred vama i kažem vam da sam izdala vaše povjerenje." Skoro u suzama, ona je nastavila: "Bila sam neiskrena i imate svako pravo da se ljutite na mene. Iznevjerila sam svoju porodicu. Iznevjerila sam svoju zemlju, želim zatražiti od vas da mi oprostite zbog mojih djela i nadam se da ćete u svojim srcima naći oprost."

Jones je vratila svoje olipmijske medalje - zlatne na 100 metara, 200 metara i štafetu od 1.600 metara, te bronze u skoku u dalj i u štafeti od 400 metara - čak i prije nego što joj je Međunarodni olimpijski komitet naredio da to učini i izbrisao je njene rekorde iz svojih knjiga.