sport
2

Marin Čarapina u borbi za WMC titulu u tajlandskom boksu

Klix.ba
U subotu 3. decembar u austrijskom glavnom gradu Beču biće upriličena borba za prvaka svijeta u tajlandskom boksu u kategoriji do 86 kilograma (Cruiser weight) između domaćeg borca Henry Bannerta i Mostarskog borca Marina Čarapine.

Inače Austrijanac je trenutni prvak svijeta po WMC verziji i prvobitno se trebao boriti sa ruskim borcem Stanislavom Popovom za upražnjenu titulu po WBC verziji, čime je planirao ujediniti dvije najjače titule u tajlandskom boksu.

Budući da se ruski borac povrijedio, nenadana prilika za borbu sa Bannertom ponudila se Marinu, koji je borbu odmah prihvatio. Mostarac je u posljednje dvije godine bez poraza u profesionalnom muay thai ringu i ponuđena prilika je samo logičan slijed ka ostvarenju snova svakog borca tajlandskog boksa, a to je okruniti se titulom najboljeg borca svijeta.

Ova priredba ima i još jedan veoma veliki značaj, a to je da se održava u čast nedavno preminulom tajlandskom kralju Bhumibolu Adulyadeju, čiji je rođendan bio na dan održavanja ovog događaja, a čime se simbolično željelo odati poštovanje prema državi Tajland i njenom nacionalnom sportu.

Borba za titulu će biti održana u pet rundi po tri minute po punim pravilima tajlandskog boksa u kojima su dozvoljeni udarci laktovima, koljenima i bacanja iz klinča.

Iako je imao malo vremena za pripreme, a tu su i brojne povrede koje vuče iz ranijih mečeva, Čarapina nije skrivao optimizam i vjeru u pobjedu.

"Naporno sam trenirao za ovaj meč i dat ću sve od sebe da osvojim WMC titulu i tako ostvarim svoj najbolji rezultat karijere. Hvala svima koji su mi pomogli u pripremama, a posebno mojim trenerima Miri Velagiću (MTC Hunter Mostar), Slavenu Planiniću (Slava MMA Mostar) i kondicijskom treneru Filipu Zovki (Body Zone Mostar) te mom menadžeru Emilu Zoraju", izjavio je Čarapina.