Odmilja je zovu Zvjerinjo
812

Malo čudo ritmičke gimnastike: Ena Smajić sa svakog takmičenja dođe s medaljom oko vrata

L. K.
Ritmička gimnastičarka Ena Smajić ima 12 godina, a iza nje je čak 80 takmičenja širom regiona. Već sa šest godina počela je ostvarivati zapažene rezultate i sa svakog takmičenja se vraćala s medaljom oko vrata. Ovu skromnu djevojčicu nazivaju malim čudom ritmičke gimnastike, a njena trenerica Amila Hadžić poručuje da je Ena ponos Bosne i Hercegovine i da ne propušta nijedan trening.

Ena je prve korake u baletankama napravila prateći majku koja je profesorica baleta. Ipak, ubrzo je otkrila ritmičku gimnastiku. Bila je to ljubav na prvi pogled.

Članica je tima Bosna Gym, a svoje nevjerovatne sposobnosti pokazala je na takmičenjima u Sarajevu, Zagrebu, Budvi, Ljubljani, Beogradu, Tuzli, Visokom, Virovitici, Sofiji... Do kraja godine ima isplanirano još nekoliko takmičenja, a njena trenerica kaže kako od ove vrijedne djevojčice možemo očekivati velike stvari.

Enu smo posjetili na treningu njene grupe u Zetri. Dok je s drugaricama iz kluba uvježbavala koreografiju i pokrete, trenerica nam je pričala o njenom progresu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Veoma je uspješna. Praktično kako je započela međunarodni program, brzo je došla do rezultata. Ima izuzetne sposobnosti i radne navike. Ipak, u svemu je presudan njen talent. Ima sve sportske kvalitete, odgovorna je i uvijek je spremna pomoći drugaricama", govori nam trenerica Amila.

Ena je dijete koje zna šta ritmička gimnastika donosi. Svjesna je težine treninga i rada, ali i spremna da sve to podnese.

"Uvijek je spremna na novi izazov, zbog čega je lako napredovati s njom. Ako redovno ne povećavate zahtjeve, onda joj postane dosadno. Potrebna joj je stalna stimulacija, na koju odlično odgovara", nastavlja trenerica.

Ena u septembru ima takmičenja za koja će se pripremati na Vlašiću, a od 2020. godine počet će trenirati s juniorkama. Trenerica smatra da će nesumnjivo biti među najboljim juniorkama u državi, ali da će joj na tom putu biti potrebna i podrška sredine u kojoj živi.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Samo u svom godištu Ena je dosta ispred svih ostalih u BiH, što je dovoljan pokazatelj njenih kvaliteta", kaže.

Treninzi po pet sati dnevno

Ena je svojim radom pokazala da može izdržati tempo vrhunskog sporta, jer u periodu u kojem se ona sada nalazi djeca najčešće odustaju, s obzirom na to da se preporučuje treniranje po pet sati dnevno.

Enin otac Damir, koji je prati na treninzima i takmičenjima, odmilja je zove Zvjerinjo i izuzetno je ponosan na njen dosadašnji progres i uspjeh.

"Pratimo je na svim takmičenjima jer sve troškove snose roditelji pa onda pokušavamo da smanjimo troškove ako idemo automobilima u vlastitom aranžmanu i s ekipom iz kluba", kaže nam Damir.


On se nada da će se Ena nastaviti baviti ritmičkom gimnastikom, ali naglašava da će imati podršku roditelja ako nekad i promijeni mišljenje.

"Ona zaista pravi nevjerovatne rezultate, uzimajući u obzir uslove u kojima trenira, a koji su daleko od evropskih. Njeno zalaganje je iznad očekivanog", kaže ponosni otac.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Naposljetku, Ena završava trening i prilazi nam s osmijehom na licu, spremna da priča o ljubavi koju gaji prema ritmičkoj gimnastici. Dok odlaže rekvizite, stidljivo nam govori kako joj je ovo najdraži sport, ali kako trenutno nema uzore.

Njeni roditelji su joj najveća podrška, a voli se družiti i s prijateljicama iz kluba. Nikada ne prestaje trenirati te na porodičnim videoisječcima nerijetko možemo vidjeti Enu kako skakuće i uvježbava nove pokrete.

"Meni je ritmička gimnastika zabavna i zanimljiva, lijepo izgleda i kad se gleda, ali i kad je radim. U ovaj sport sam se zaljubila kroz fotografije i snimke pa sam zato odlučila da se okušam u tome. U budućnosti sebe vidim kao ritmičarku jer se ovim želim baviti još dugo", veselo nam priča Ena.