sport
178

Malene balerine se na takmičenju u Bukureštu borile da istaknu zastavu BiH

Piše: E. M.
(Foto: Klix.ba)
U finalu Svjetskog plesnog takmičenja DWC 2015, koje je održano u Bukureštu, bosanskohercegovačke balerine Iskra Nadžak i Džena Sačak ostvarile su zapažene rezultate, ali i izmamile simpatije svih prisutnih na startnom defileu svojom borbom da što bolje istaknu zastavu Bosne i Hercegovine.

Učenice Osnovne baletne i muzičke škole i baletnog studija Ars Centar Iskra Nadžak i Džena Sačak su se u konkurenciji od 15.000 takmičara iz 38 zemalja svijeta lavovski borile, a to su pokazale i na startnom defileu gdje su se trudile da zastava naše države bude u prvom planu, što su na kraju i uspjele.

Polaznice Ars Centra su uz sjajno odrađene koreografije zasjenile konkurentice, a u konačnici je Iskra Nadžak u kategoriji karakternog baleta na svjetskoj listi zauzela 7. mjesto, dok je u kategoriji savremenog baleta sa Dženom Sačak bila 11. na svijetu.

"Kada se uzme u obzir tradicija mnogih svjetskih baletnih škola koje su se predstavile nimalo nas ne čudi što su nas sa čuđenjem gledali iz žirija te oduševljeno propratili odrađene elemente u koreografijama naših balerina, a između nagrađenih i naših predstavnica je svega pet do sedam bodova razlike", kazala je direktorica Ars Centra Osnovne baletne i muzičke škole Biljana Trifković.

Posebne čestitke Ars Centar je uputio nastavnici Emini Stojšić koja je pripremala bh. balerine za svjetsko takmičenje.

"Hvala i medijima koji nas podržavaju i zajedno sa nama šalju poruku o baletnoj umjetnosti koja treba zauzeti posebno mjesto na ljestvici ostalih umjetničkih disciplina, kao i svim prijateljima, donatorima, roditeljima djece koja su dio Ars Centra, čija nam moralna podrška i povjerenje neizmjerno znače", zaključila je Trifković.