Rekordan iznos za otkup
0

Magic Johnson kupuje LA Dodgerse za 2 milijarde dolara

Totalsport
Magic Johnson
Magic Johnson
Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Magic Johnson (52) dio je grupacije koja je postigla dogovor o otkupu vlasništva slavne bejzbolske ekipe Los Angeles Dodgersa od dosadašnjeg vlasnika Franka McCourta za iznos od dvije milijarde dolara.

Rekordan je to iznos za otkup nekog sportskog kluba, kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i globalno.

Stephen Ross platio je 1,1 milijardu dolara 2009. godine za otkup NFL ekipe Miami Dolphinsa, a Malcolm Glazer i njegova porodica preuzeli su vlasništvo nad engleskim nogometnim prvakom Manchester Unitedom 2005. godine u poslu koji je tada vrijedio 1,47 milijardi dolara.

Zeleno svjetlo za kupnju LA Dodgersa dali su iz MLB lige (Major League baseball), a proces otkupa ekipe trebao bi biti dovršen do kraja aprila.

Prema aktuelnim planovima, Mark Walters, izvršni direktor kompanije Guggenheim Partners, bit će novi većinski vlasnik Dodgersa, a očekuje se da cijeli dogovor potvrdi i Federalni sud.

"Oduševljen sam što sam postao dio bogate historije Dodgersa i moja je namjera nastaviti graditi na fantastičnim temeljima koje je postavio Frank McCourt", poručio je između ostalog Magic Johnson, peterostruki NBA prvak s LA Lakersima, putem saopćenja.

Johnson se od aktivnog bavljenja košarkom oprostio 1991. godine nakon dijagnosticiranog HIV-a, a nakratko se vratio iz mirovine sezone 1995/96 radi kratke trenerske role u Lakersima.

Otkako je trajno napustio košarku, postao je uspješan poslovni čovjek, ulaganjem u kazališta, produkcijske tvrtke i restorane.