ZOI, umjetničko klizanje
0

Lysacek pobijedio favorizovanog Plušenka

Totalsport
Evan Lysacek (Foto: AP)
Evan Lysacek (Foto: AP)
Američki 24-godišnji klizač Evan Lysacek osvojio je zlatnu medalju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Rus Jevgenij Plušenko, branitelj zlatne medalje iz Torina i najveći favorit za prvo mjesto u Vancouveru, koji je bio vodeći nakon kratkog programa, morao se na kraju zadovoljiti srebrnom medaljom. Nije uspio postati prvi klizač koji je odbranio olimpijsko zlato još nakon Amerikanca Dicka Buttona, koji je 1952. godine u Oslu odbranio naslov iz St. Moritza četiri godine ranije.

Lysacek je, pak, naslovu aktuelnog svjetskog prvaka pridodao i ovaj olimpijski, te postao prvi Amerikanac koji se okitio zlatnom olimpijskom medaljom nakon Briana Boitana, kojem je također sretan bio kanadski led, u Calgaryju 1988. godine.

Klizački eksperti zacijelo će puno debatovati o zasluženosti njegove pobjede, odnosno ocjena koje su mu u slobodnom programu omogućile preskakanje Plušenka, vodećeg nakon kratkog programa i specijaliste za četverostruke skokove.

U ukupnom zbroju, Lysacek je prikupio 257.67 bodova, a Plušenko 256.36 bodova. Treće mjesto i brončanu medalju osvojio je Japanac Daisuke Takahashi sa 247.23 boda. 

ZOI, umjetničko klizanje, poredak nakon slobodnog programa klizača:

  1. Lysacek (SAD) 257.67
  2. Plušenko (Rus) 256.36
  1. Takanashi (Jap) 247.23 ...