sport
0

Lusija Kimani i Memnun Hadžić najbolji sportisti u BiH

Sarajevo-x.com
Lusija Kimani
Lusija Kimani
Bokserski reprezentativac BiH Memnun Hadžić proglašen je za najboljeg sportistu 2008., dok je titulu najbolje sportistkinje ponijela atletičarka Lusija Kimani. Osma tradicionalna manifestacija Izbor najboljih sportista BiH održana je u utorak u prepunoj Kongresnoj dvorani sarajevskog hotela Holiday Inn.

Bokser Memnun Hadžić je ove godine osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u kategoriji preko 91 kilograma. 27-godišnji sportaš u Liverpoolu je slavio pobjedu protiv Slovenca Roka Urbanca rezultatom 5:2.

Lucija Kimani, bh. atletičarka porijeklom iz Kenije, ove godine predstavljala je našu zemlju na Olimpijskim igrama u Pekingu. Državna je rekorderka je BiH na 10.000 m na stazi, 10.000 m na cesti, u polumaratonu i maratonu. 28-godišnjakinja je na Kupu Evrope u Slovačkoj osvojila prvo mjesto u trci na 5.000 metara i bila druga na 3.000 metara.

Kod muškaraca u najužoj konkurenciji još su bili Hamza Alić (atletika), Amel Mekić (džudo), Goran Ikonić (košarka) i Borki Predojević (šah), a kod djevojaka Dijana Vasić (odbojka), Arnela Odžaković (karate), Mervana Jugić-Salkić (tenis) i Dragana Knežević (rukomet).

Vedadu Ibiševiću (fudbal) pripala je nagrada sportska ličnost godine za razvoj sporta u BiH, dok je njegov reprezentativni kolega Miralem Pjanić dobio priznanje za razvoj sporta u BiH – sportski gest godine. Najbolji sportista u sportu za invalide je Adnan Manko (OKI Fantomi), dok je ekipa godine reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci.

Najbolja ekipa u 2008. godini je Rukometni klub Bosna Sunce osiguranje (Sarajevo) u konkurenciji sa Ženskim rukometnim klubom Borac (Banjaluka) i Šahovskim klubom Bosna (Sarajevo). Trener godine je Almedin Fetahović (boks), a u najužnoj konkurenciji priznanja su pripala i Radetu Unčaninu (rukomet) i Mehmedu Skenderu (atletika). Najperspektivni sportisti su Brankica Mihajlović (odbojka) i Nadir Čolpa (boks).

Nagrada za fair play pripala je Rukometnom klubu Goražde. Dodjeljena su i posebna priznanja za životno djelo: Memnunu Idžakoviću (posthumno), Rusmiru Delahmetoviću (posthumno), Velimiru Sombolcu i Osmanu Maglajliću.

Uručena je i posebna nagrada za doprinos sportskom novinarstvu, koju je dobio Tonči Marković.

Organizatori manifestacije bili su "Nezavisne novine" i BHRT, a svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.