sport
0

Lucia Kimani postigla novi državni rekord

FENA
Naša trenutno najbolja atletičarka, maratonka Lucia Kimani, članica AK Borac iz Banje Luke, izvanredno je počela novu atletsku sezonu i još jednom je dobrim rezultatom i plasmanom obradovala sve ljubitelje sporta i atletike posebno, navodi se u saopćenju Atletskog saveza BiH.

Na upravo završenom Standard Chartered Dubai Maratonu, na kojem se je okupila svjetska maratonska elita Lucia je osvojila izvanredno deseto mjesto i što je još važnije s rezultatom 2:37,37 postigla novi državni rekord i potvrdila olimpijsku normu.

Inače pobjednica ovog maratona je poznata Birhanc Adere iz Etiopije.

Lucijin rezultat posebno dobija na težini, ako se zna da je ona zadnjih nekoliko mjeseci provela u Keniji i da zbog nemira u toj zemlji nije bila u mogućnosti da u potpunosti realizira planirani program priprema.

Kada je riječ o maratonu u Dubaiju, koji je zbog kvalitetnih učesnika i visokih nagrada visoko rangiran na listi svjetskih maratonskih utrka, treba istaći i da je pobjednik ovogodišnjeg maratona fenomenalni Ilaile Gebrselassie istrčao drugi najbolji rezultat svih vremena 2:04.53 i osvojio nagradu od 250.000 USD, a da mu je do svjetskog rekorda i bonusa od jednog miliona dolara nedostajalo samo 28 sekundi, navodi se u saopćenju.