sport
0

Los Angeles predstavio logo kandidature za Olimpijske igre 2024. godine

Anadolija
Los Angeles je predstavio logo svoje kandidature za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine. Promocija je bila specifična, jer je logo prikazan u utorak nakon zalaska sunca na velikom ekranu koji se nalazi na 30. spratu zgrade u centru grada.

Na logu se nalazi figura anđela koji lebdi raširenih ruku i nogu obasjan zracima sunca koja izlaze iz srca na slici. Anđeo je obojen ljubičastom, crvenom, naranđastom i žutom, bojama koje se često mogu vidjeti u vrijeme izlaska i zalaska sunca u Los Angelesu. Slogan kandidature za OI je "Pratite sunce".

Svečanoj ceremoniji predstavljanja loga prisustvovali su Eric Garcetti, gradonačelnik Los Angelesa, Casey Wasserman, predsjednik kandidature LA 2024, penzionisana olimpijska šampionka u plivanju Janet Evans, koja je potpredsjednik kandidature i direktor sportskih odnosa, te Lisa Baird, šefica marketinga Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država.

Prikazan je i kratki film u kojem stanovnici Los Angelesa odgovaraju na pitanje šta će raditi 2024. godine? Među onima koji se pojavljuju u filmu su i poznate ličnosti, kao što su košarkaš Kobe Bryant, glumica Jessica Alba, komičar Will Farrell, četverostruki olimpijski pobjednik u skokovima u vodu Fgreg Louganis...

Potom je emitovan film "Race“ koji govori o Jesseiju Owensu, legendarnom američkom atletičaru i njegovim pripremama za Olimpijske igre koje su se 1936. održale u Berlinu.

Los Angeles je bio domaćin Olimpijskih igara 1932. i 1984. godine, a za domaćinstvo 2024. bori se sa Budimpeštom, Parizom i Rimom. Međunarodni olimpijski komitet odredit će domaćina u septembru 2017. godine.