sport
0

Los Angeles i Chicago predali kandidature za domaćina Olimpijade 2016.

FENA
Los Angeles i Chicago podnijeli su Olimpijskom odboru SAD prijedloge svojih kandidatura sa domaćinstvo ljetnih Olimpijskih igara 2016. godine, s planovima koji dokazuju zašto svaki od njih smatra da zaslužuje igre.

Oba su grada podnijela detaljnu viziju organizacije tih igara, u 19 zasebnih poglavlja, posvećenih pitanjima poput sigurnosti, tehnologije, smještaja, očuvanja okoliša, te strategije za pridobivanje podrške međunarodnih tijela i njihovih dužnosnika, relevantnih za donošenje odluke o domaćinstvu igara, izvješćuje u utorak VOA.

Povjerenstvo za ocjenu kandidatura Olimpijskog odbora SAD otputovat će u Los Angeles 28. veljače, a u Chicago 5. ožujka, na dvodnevne inspekcije. Svoju će odluku odbor obznaniti 14. travnja.

Prijedlog grada iz Sjedinjenih Država kao kandidata za domaćina igara 2016. godine treba biti predan Međunarodnom olimpijskom odboru 15. rujna, a domaćin tih igara bit će odabran 2009. godine.

Ostali gradovi u svijetu koji su dosad iskazali zanimanje za domaćinstvo igara 2016. su Madrid, Tokio, Rim i Rio de Janeiro.

U svojoj ponudi Los Angeles težište stavlja na postojeće objekt južne Kalifornije, na prometnu i turističku infrastrukturu, te svoje bliske veze sa svijetom medija i zabave.

Glasnogovornik Chicaga izjavio je da prijedlog tog grada, izložen na 1.200 stranica, opisuje 25 sportskih objekata, od kojih je 65 posto već izgrađeno.

Los Angeles je već bio domaćinom Ljetne olimpijade 1932. i 1984. godine, a Chicagu bio to bilo prvo domaćinstvo.