Mostarska lasta
209

Lorens Listo i šampioni skokova sa Starog mosta pokreću besplatnu školu za djecu

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Od početka novembra kreće škola skokova za najmlađe koju organizira Kluba skakača u vodu Mostari. Škola će se prigodno zvati "Mostari Juniori", a sa djecom će raditi rekordni šampion u mostarskoj lasti Lorens Listo, kao i drugi najbolji skakači.

Lorens Listo nam je kazao kako je interes među mladim Mostarcima već veliki te kako djeca ne mogu dočekati početak škole koji je planiran već za prve dane novembra.

"Siguran sam da će u školu dolaziti djeca iz cijelog grada, a drago mi je da su vrijednost ovog projekta prepoznali i ljudi iz Sportskog saveza Grada Mostara koji su ustupili termine u Gradskoj banji", kaže on.

Zanimljivo je da će škola okupiti i dječake i djevojčice. Djevojčice će učiti skokove na noge, a dječaci i na noge i na glavu - čuvenu mostarsku lastu.

"Naš uslov je da je škola potpuno besplatna i kod nas djeca neće plaćati članarinu. Skokovi su ljubav, život i ne mogu se mjeriti novecem. Od djece se traži samo da znaju plivati", smatra Listo.

Djeca će na početku skakati sa skakaonice koja je visoka jedan metara, a kasnije će se prelaziti na veće visine. Ljeti su skokovi zamišljeni s pećine Duradžik na kojoj su odrastale generacije šampiona mostarskih skokova.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Mi želimo stvarati nove šampione, ali neće svako djete skočiti sa Starog mosta. Za to su potrebne godine rada, aliovako učiti prave vrijednosti, tradiciju svog grada i rasti kao dobri ljudi", zaključio je on.

Mostarski skokovi jedan su od najvrijednijih elemenata naše kulturne baštine, ali su zbog raznih razloga dovedeni u pitanje. Ovakvim projektima daje im se jedna nova snaga i perspektiva.

Lorens Listo ove godine osvojio je svoju 13. titulu najboljeg u skokovima na glavu te se, kako je to ranije i najavio, oprostio od takmičarskih skokova. Projektom "Mostari Juniori" nastavlja svoje znanje prenositi na najmlađe.