Legendarni skakač
351

Listo: Skakali smo i sa srušenog Starog mosta, a ne zovu nas na 15. godišnjicu njegove obnove

R. D.
Lorens Listo ove godine ide po 13. titulu (Foto: R. D./Klix.ba)
Lorens Listo ove godine ide po 13. titulu (Foto: R. D./Klix.ba)
Prošlo je 15 godina od završetka obnove Starog mosta i u tom periodu nema čovjeka čije je ime toliko vezano za najprepoznatljiviju građevinu u našoj zemlji od Lorensa Liste. Listo je za 15 godina nevjerovatnih 12 puta s nenadmašnom lastom pobjeđivao u skokovima na glavu.
Mostarcima je most sve i kad nije bilo njega skakalo se s mosta, priča nam mostarski šampion.

"Kao dječak sa 16 godina sam dolazio i skakao s ruševina Starog mosta, a da niko od nas nije kazao da skače s ruševine, za nas su to i tada bili skokovi sa Starog mosta. On je za nas uvijek postojao", kazao nam je.

Zanimljivo je da ga u tih 15 godina obnovljenog Starog mosta i poslije 12 Listinih titula niko od mostarskih vlasti nije pozvao ni na kakvo obilježavanje, niti mu je odao bilo kakvo priznanje, niti gradske vlasti, niti Sportski savez, jedino kantonalni ministar Rašid Hadžović. Priznanje dobiva svaki dan od Mostaraca za koje je Lorens najveći šampion.

"U 20 godina koliko se takmičim u skokovima sa Starog mosta i predstavljam Mostar u najboljem mogućem svijetlu svaki put ne znam hoću li se vratiti svojoj porodici živ i zdrav. Sad su došle neke nove patriote koji nisu bili pretjerano prijateljske prema Starom mostu, znao kakve su bile presude, sad oni obilježavaju godišnjice obnove, a na to ne zovu skakače, niti naš klub", izjavio je Listo.

Dodaje kako treba obilježavati i dan rušenja mosta, kao i obnove, ali da su skakači nedjeljivi od mjesta s kojeg skaču. Skakači su most branili u zadnjem ratu, ali i onima prije njega. Danas pak apeluje da se politike odmaknu od mosta i skakača, da ne odmažu, ako već ne žele pomoći.

"Na svečanosti otvorenja obnovljenog mosta skakali smo u rizičnim okolnostima znajući da ćemo biti povrijeđeni. Uz orkanski vjetar u 23 sata sa svim svjetlima uperenim u lice skakača, doslovno nismo znali gdje skačemo. Povrijedio sam pršljen, a moj partner u projektu zip-linea, Samir Zukanović, slomio je ruku. To su bili ekstremni uslovi, ali nismo se željeli povući jer bi neprijatelji Starog mosta to ismijali. U knjizi Emira Balića stoji moja izjava da ću skočiti makar ne izašao iz vode", prisjetio se.

"Let traje tri sekunde, a sudar s Neretvom je brzinom od skoro sto na sat" (Foto: R. D./Klix.ba)

Lorens Listo u nebrojenim intervjuima odgovara uvijek na isto pitanje, kakav je osjećaj skočiti sa Starog mosta na glavu, ali tu impresiju nismo mogli preskočiti ni ovaj put.

"Traje to otprilike tri sekunde, jednu poleta kad se odbacite s mosta i dvije sekunde leta. Osjećaj je prelijep i zbog njega ja skačem i uvijek se vraćam na most. Jedino što nije ugodno je taj upad u vodu, koji je doslovno sudar s Neretvom. Udarate u vodu pod uglom od 45 stepeni brzinom do sto na sat i ulazite do jedno metar i po u vodu. To je taj bolni sudar s Neretvom, iskrice pred očima, a imao sam i dosta povreda", opisao nam je.

Ni sam ne zna koliko je puta skočio s mosta, a u vodu skače od pete godine. Nikad nije želio skakati na noge, uvijek na glavu.

"Skakao sam i kad nisam znao dobro da plivam. Sjećam se da su starija raja u Donjoj Mahali čekala u vodi da ja skočim s desetak metara na glavu, a imao sam samo pet godina", prisjetio se početaka.

Skakat će i ove godine, 28. jula, ali vjerovatno posljednji put u takmičarskom dijelu.

"Svaki skok je izazov, ali ako pobijedim i 13. put to bi bio posljednji jer niko u 453 godine tradicije nema više. Toliko ima i naša legenda Emir Balić, ali imam veliki razlog zašto ga ne želim preskočiti. Emir je 60 godina predstavljao Mostar i skokove u najbolje svjetlu i digao ih na jedan vipi nivo. Toliki respekt imam prema tom čovjeku da ne želim da imam više pobjeda od njega, iako bih još bar deset godina se mogao uspješno takmičiti", kazao je.

I poslije prestanka aktivne skakačke karijere Listo će biti neraskidivo vezan za most. S braćom Zukanović, dvojicom šampiona mostarskih skokova, pokreće zanimljivu adrenalinsku atrakciju "Zip-line Stari most".

"Sa zip-lineom uvezujemo turističku ponudu Starog grada. Ima stranaca koji skaču, ali velika većina ne smije, a ovako će svako imati priliku da osjeti let taj adrenalin spuštanja prema Neretvi. Sve će biti na vrhunskom nivou, a svaki korisnik će biti i osiguran kod osiguravajuće kuće", kazao nam je Listo napominjujući da se oko tog projekta već pojavljuju smetnje iz nacionalističkih redova, ali da ništa neće poremetiti planove.

Mostarske laste lete s mosta svaki dan, a za ocjene skakat će 28. jula od 16 sati. Sat vremena ranije otvorenje je i "Zip-linea Stari most" koji povezuje Lučki most i plato ispod Starog.