|

Liječnik Tigera Woodsa pod istragom za doping

Liječnik Tigera Woodsa pod istragom za doping
0
T
Totalsport
15.12.2009. u 20:15
0
komentara
0

dijeljenja
Liječnik Tigera Woodsa pod istragom za doping Foto: AFP/File
New York Times objavio je vijest o hapšenju i istrazi pokrenutoj protiv dr. Anthonyja Galee, liječnika koji je tretirao mnoge vrhunske sportaše, pa tako i Tigera Woodsa.
Liječnik je pod istragom FBI-a jer se sumnja da je sportiste opskrbljivao nedopuštenim sredstvima da bi ubrzao njihov oporavak nakon povreda i operativnih zahvata.

Galea je uhapšen 15. oktobra na kanadsko-američkoj granici. U njegovom automobilu policija je pronašla veće količine hormona rasta Actovegina, supstance koja se dobiva iz teleće krvi. Upotreba, prodaja ili uvoženje iste u Sjedinjenim su Državama protuzakonite.

Baš je to sredstvo, sumnja se, Galea koristio da bi liječio svoje pacijente-sportiste. Poznato je da je Woodsa posjetio kod kuće najmanje u četiri navrata tokom februara marta ove godine, i to da bi mu omogućio transfuzijsku terapiju s obzirom da njegov oporavak od operacije koljena u junu 2008. godine nije tekao prema planu.

Galea je opovrgao navode da je spornim sredstvom liječio sportiste.

Osim Woodsa, njegovi su klijenti bili bivši svjetski rekorder na 100 metara, kanadski sprinter Donovan Bailey, kao i legendarna američka plivačica Dara Torres, koja medalje na najvećim takmičenjima osvaja već 25 godina. Prošle je na Olimpijskim igrama u Pekingu, kao 41-godišnjakinja, uzela tri srebrne medalje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.