sport
0

Liga prvaka: Zbog slike u dresu Barcelone suspendiran sudija finala

FENA
Nakon skandala koji je nastao kada su norveške novine "Drammens Tidend" objavile sliku Olea Hermanna Borgana, pomoćnog sudije za finalni susret Lige prvaka, koji se slikao u Barceloninom dresu, UEFA je reagirala suspenzijom Norvežanina, te delegirala njegovog sunarodnjaka Arilda Sundeta.

Čelnici UEFE su procijenili da je Norvežanin napravio ogromnu glupost, što je Borgan i priznao, braneći se da je njegova ideja bila da se slika u majicama oba kluba, no Arsenalovu nisu imali.

Glavni sudija večerašnjeg finalnog susreta Terje Hauge našao se jučer pod paljbom pobješnjelih engleskih novinara, a čak ga je i UEFA primorala da objasni postupak svog pomoćnika.

"Bio je to prilično glup i nesmotren potez. No, Borgan je to učinio isključivo kao dio ceremonije uoči finala", kazao je Hauge.

I norveški sudijski delegat Rune Pedersen ostao je iznenađen Borganovim potezom, naročito jer se zna da postoji nepisano pravilo koje kaže kako sudije uoči utakmice ne bi smjeli činiti ništa što bo moglo dovesti u pitanje njihovo poštenje i profesionalnost.

No, treneri Barcelone i Arsenala, Frank Riijkard i Arsene Wenger, skandalu iniciranom ponajviše od strane engleskih novinara, nisu pridali veći značaj.

"Mogli su Borganu dati i Arsenalovu majicu da navuče i sve bilo u redu", kazao je Rijjkard, koji je kao igrač dva puta osvojio najprestižniju evropsku titulu.

Wenger se na upit o aferi tek nasmijao, uz riječi da potpuno vjeruje sudijama, bez obzira čiju majicu imaju na sebi.