Plivanje
0

Libby Trickett odlazi u penziju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trostruka olimpijska pobjednica Libby Trickett objavila je u ponedjeljak da se povlači iz aktivnog plivanja u svojoj 24. godini te tako odustaje i od sudjelovanja na olimpijskim igrama 2012. u Londonu.

Njeno penzionisanje dalo se naslutiti nakon što je uzela odmor od treninga nakon ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u Rimu gdje nije uspjela osvojiti zlatnu medalju.

"Mislim da sam stvarno nešto ostvarila", rekla je Trickett novinarima.

"Ne osjećam da sam sporija i ne osjećam se manje takmičarski raspoloženom. Povlačim se u svojim uslovima, niko me nije prisilio na to."

Australka koja je osvojila srebrnu i dvije bronzane medalje u Rimu i koja je odbijala nositi nove poliuretanske kupaće kostime koji će biti zabranjeni od iduće godine, razmišljala je o prekidu karijere odmah nakon prvenstva.

Odlučila je međutim uzeti kratki odmor prije nego donese konačnu odluku i odustane od osvajanja medalje na OI u Londonu.

Trickett je osvojila tri olimpijske zlatne medalje, jednu u Ateni 2004. i dvije u Pekingu prošle godine, kao i osam zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima, uključujući rekordnih pet naslova prvakinje iz Melbournea 2007.