Sjajna vožnja u Njemačkoj
9

Lettenbichleru titula Ultimate Enduro svjetskog prvaka

D. B.
Manuel Lettenbichler pobijedio je u osmoj i posljednjoj utrci sezone u World Enduro Super Series (WESS) motocross prvenstvu i na taj način došao do titule Ultimate Enduro Svjetskog prvaka za 2019. godinu. Lettenbichler je do pobjede došao u subotu sjajnom vožnjom na domaćem tlu na stazi GetzenRodeo u Njemačkoj.

Nijemac koji vozi za tim KTM ušao je u završnicu sezone s prvog mjesta u ukupnom poretku, ispred najvećeg konkurenta Jonnya Walkera iz Velike Britanije. Vođen podrškom nekoliko hiljada strastvenih navijača, Lettenbichler je vrhunskom vožnjom osvojio i jutarnje kvalifikacije (GetzenRace) i popodnevnu glavnu utrku (GetzenChamp).

Lettenbichler je kontrolirao dvosatne jutarnje kvalifikacije već od prvog kruga pobijedivši ispred Poljaka Taddya Blazusiaka i Britanca Walkera. U finalnoj utrci, koja traje 80 minuta plus jedan krug, 20 vozača je izjurilo iz startnog bloka u napornu utrku na jako teškoj stazi u kojoj je Lettenbicler jako rano došao na čelo poretka.

Kako su se krugovi nizali, Lettenbichler je imao sve veću prednost ispred svih osim njegovog kolege iz KTM-a, Blazusiaka, koji je uhvatio dobar tempo u posljednjih 30 minuta utrke. Poljak je kratko bio i u vodstvu, prije nego je doživio pad, što je omogućilo Lettenbichleru da bez pritiska uđe u završni Red Bull X-Loop krug i osigura pobjedu.

"Kada me je Taddy prešao, znao sam da ću se morati pomučiti i srećom uspio sam opet završiti ispred njega. Sada sam u raju. Da budem iskren, umalo sam zaplakao na podijumu. Bila je ovo duga i teška utrka na kraju jako duge sezone", rekao je 21-ogodišnji Lettenbichler.

"Završiti godinu pobjedom pred svojim navijačima je fantastično, ali osvojiti uz to i prvenstvo je zaista nevjerovatno. Najsretniji sam čovjek na svijetu trenutno", dodao je Nijemac.

Dok je novi svjetski prvak slavio, iza njegovih leđa se odvijala drama obzirom da je Blazusiakov pad i kvar na motoru omogućio Alfredu Gomezu iz Rocksrat Energy Husqvarne da dođe do drugog mjesta u utrci, ali i u konačnom poretku prvenstva. Poljak se morao zadovoljiti trećom pozicijom.

Walker iz Red Bull KTM tima je zbog šestog mjesta u Njemačkoj pao na treću poziciju u ukupnom poretku, dok je prošlogodišnji prvak Billy Bolt završio četvrti.

WESS Enduro svjetsko prvenstvo 2020. će takođe imati osam stanica, a počinje utrkom u Portugalu u maju sljedeće godine.

Konačni plasman u GetzenRodeo utrci:

  1. Manuel Lettenbichler (KTM – Njemačka) 10 krugova - 1:52:29.720
  2. Alfredo Gomez (Husqvarna – Španija) 10 krugova - 2:01:32.662
  3. Taddy Blazusiak (KTM – Poljska) 9 krugova - 1:35:24.393
  4. Billy Bolt (Husqvarna – Velika Britanija) 8 krugova - 1:40:49.789
  5. Pol Tarres (Husqvarna – Španija) 7 krugova - 1:36:36.490

Konačni poredak WESS 2019 sezone:

  1. Manuel Lettenbichler (KTM – Njemačka) 6110 bodova
  2. Alfredo Gomez (Husqvarna – Španija) 4884
  3. Jonny Walker (KTM – Velika Britanija) 4810
  4. Taddy Blazusiak (KTM – Poljska) 4620
  5. Graham Jarvis (Husqvarna – Velika Britanija) 4450