Novi uspjeh
1.5k

Lejla Tanović nakon povrede treći put osvojila Balkansko prvenstvo

Klix.ba
Lejla Tanović
Lejla Tanović
Desetorostruka državna prvakinja i takmičarka profesionalnog SMF tima Lejla Tanović zabilježila je izuzetan povratak nakon povrede zbog koje je propustila Svjetski kup.

Tanović je tako na takmičenju u Rumuniji osvojila svoju treću titulu balkanske prvakinje u nizu u elite kategoriji što predstavlja jedan od najvećih uspjeha Balkanskih prvenstava. Uvjerljivu pobjedu najuspješnija bh. biciklistkinja ostvarila je na izuzetno tehnički zahtjevnoj stazi ispred takmičarki Srbije koje su osvojile drugo i treće mjesto.

“Utrka je bila fizički veoma teška dok je staza tehnički bila jedna od najtežih do sada na Balkanskim prvenstvima. Iz tog razloga smo trener i ja odlučili da startam rezervisano te da sačuvam energiju za zadnje krugove. Na usponima sam se osjećala veoma dobro što mi je dalo veliku dozu samopuzdanja te sam prvo mjesto držala od početka do kraja utrke. Obući dres Balkanske prvakinje po treći put za mene je bio poseban trenutak”, rekla je Tanović.

Balkansko prvenstvo ujedno se nalazilo u kalendaru svjetske biciklističke federacije UCI sa kategorijom C2. Tanović je tako osvajanjem prvog mjesto upisala novih 30 UCI bodova i još jednu pobjedu na UCI utrkama. Bila je ovo ukupno sedma pobjeda na UCI utrci u karijeri naše biciklistkinje.

“Lejla je utrku odvozila iskusno čuvajući prvu poziciju od prvog do zadnjeg kruga. Pokazala je da se veoma dobro nosi sa pritiskom s obzirom da je ovo prva utrka nakon povrede i kratke pauze. Raduje nas prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu i UCI bodovi, ali veoma smo sretni što nije bilo padova koji bi obnovili povredu. Sada nastavljamo sa pripremama za drugi dio sezone gdje nas očekuje veliki broj utrka”, rekao je za kraj selektor MTB reprezentacije BiH Amar Njemčević.

Naredna utrka za Tanović je Svjetsko univerzitetsko prvenstvo koje se održava krajem mjeseca dok je nakon toga planiran nastup na četverodnevnoj etapnoj utrci Carpathian epic u Rumuniji.