Andalucia Bike Race
94

Lejla Njemčević sezonu započela 4. mjestom u Španiji

D. B.
Najbolja bh. biciklistkinja, Lejla Njemčević, zauzela je četvrto mjesto na timskoj šestodnevnoj etapnoj UCI utrci Andalucia Bike Race.

Andalucia Bike Race važi za jednu od najprestižnijih etapnih timskih utrka na svijetu kategorije UCI SHC, odnosno jednu klasu ispod svjetskog kupa u maraton disciplini. Njemčević je nastupala s timskom Allebike partnericom Terese Andersson, koja trenutno zauzima 16. mjesto na Svjetskoj UCI ranking listi. Nakon šest dana utrkivanja, pobjedu u ukupnom generalnom plasmanu upisale su Janina Wust i Rosa Van Doorn za Buff Megamo team.

Njemčević i Andersson su dobro započele utrku s obzirom na to da su na prvoj etapi osvojile treće mjesto, dok su na drugoj etapi popravile plasman i zauzele drugo mjesto. U trećoj etapi nisu imale sreće i zbog tehničkog problema izgubile su više od 30 minuta, tako da su nakon posljednje šeste etape zauzele četvrto mjesto u generalnom plasmanu.

Naša takmičarka nastavlja sa pripremama u Španiji za nadolazeću sezonu, a prvi Svjetski kup očekuje je krajem maja mjeseca u Češkoj, na kojem je u protekloj sezoni iznenadila svjetsku biciklističku javnost dominantnom pobjedom.

Njemčević trenutno zauzima drugo mjesto na Svjetskoj UCI ranking listi s 1.380 bodova.