Sve je priznao
26

Legendarni O'Sullivan otvorio dušu o drogi i alkoholu i otkrio šta mu je spasilo život

D. P.
O'Sullivan je "izgubio" 10 godina života (Foto: World Snooker Tour)
O'Sullivan je "izgubio" 10 godina života (Foto: World Snooker Tour)
Najveći igrač snookera kojeg je svijet ikada vidio Ronnie O'Sullivan otvorio je dušu o porocima droge i alkohola, što je prijetilo da mu odnese život tokom mračnih šest ili sedam godina.

O'Sullivan je sa sedam titula svjetskog prvaka poravnat na vrhu liste najvećih igrača ove bilijarske igre zajedno sa Stephenom Hendryjem. Međutim, zbog ostalih trofeja s pravom se smatra najboljim koji je zaigrao ovu plemenitu igru.

No, desetak mračnih godina prijetilo je da ga zauvijek odnese sa snooker stola, ali i s ovog svijeta. Poznato je već godinama koliko se drogirao i koliko je uživao u alkoholu pa je tako čak ostao bez titule na Irish Mastersu 1998. godine jer je bio pozitivan na narkotike.

Sedmostruki prvak svijeta imao je dobro poznate probleme s pićem, drogama i depresijom. Na kraju je progovorio o svemu za BBC Radio 4 u najavi svoje knjige Unbreakable.

"Postojale su ogromne praznine. Izgubio sam šest, sedam godina koristeći alkohol i kanabis. Nakon toga proveo sam četiri godine baveći se stvarima daleko od stola s kojima se nisam baš najbolje nosio. Nisam se usredotočio na snooker, ali vjerujem kako svi imaju takve probleme. U tih 10 godina nisam puno napravio, nisam vježbao, nisam imao prostora za pobjedu", rekao je otvoreno Englez i nastavio:

"Oslanjao sam se na alkohol i kanabis kako bih pregurao dan i tada sam izgubio svoju ličnost i samopouzdanje pa sam uzimao supstance samo kako bih se osjećao da se mogu družiti", dodaje O'Sullivan.

Legendarni igrač snookera pronašao je lijek. Spas mu je predstavljalo trčanje, kojem se aktivno posvetio svakoga dana.

"Onda postanete čisti. Bilo je to čudno za mene. Morao sam ponovo učiti raditi neke stvari. Trebalo mi je vremena, ali kada sam stigao tamo, shvatio sam da moram živjeti drugačiji život. Moje sretno mjesto je trčanje ujutro. Izlazim sa svojim prijateljima koji se bave trčanjem i to mi je super", dodao je danas sretni i zadovoljni 47-godišnjak.

O'Sullivan je posjećivao i centar za rehabilitaciju i istakao je da je tamo naučio kako je sreća unutarnji "posao".