sport
34

Las Vegas dobija dva profi tima te gradi najskuplji stadion na svijetu svih vremena

R. D.
(Foto: MANICA Architecture)
Las Vegas, kockarska prijestonica Amerike, decenijama je bila bez ijednog tima u četiri velike, profesionalne lige (NBA, NFL, NHL, MLB), ali se u posljednje vrijeme situacija drastično mijenja.

Prvo je u novembru prošle godine objavljeno da će od naredne sezone profesionalna hokejaška liga NHL dobiti 31. tim i to Vegas Golden Knights, a jutros je saopćeno da su legendarni Oakland Raidersi podnose zahtjev NFL-u za preseljenje u Las Vegas.

Višedecenijesko izbjegavanje Las Vegasa od strane profesionalnih liga za razlog prvenstveno ima stroge ligaške politike protiv sportskog klađenja. S druge strane Las Vegas kao grad je nastao na razvoju industrije zabave, prvenstveno kocke i klađenja.

Te dvije krajnosti nisu se pomirile sve donedavno, iako smo posljednjih decenija slušali različita približavanja stavova, praćeni prije svega interesom liga da pokriju i to značajno tržište.

Vegas Golden Knights osnovao je Bill Foley ugledni američki bankar, uz pomoć porodice Moolof koja upravo u Vegasu ima centar brojnih svojih uspješnih poslova. Knightsi kreću od naredne sezone, a svoje utakmice će igrati u potpuno novoj T-Mobile Areni koja vrijedi 375 miliona dolara.

Golden Knightsi ne bi trebali dugo biti usamljeni kao profi tim u američkoj prijestolnici kocke. Ovu subotu obilježila je vijest da su legendarni Oakland Raidersi odlučili da zatraže od lige dopuštenje za preseljenje u Las Vegas. Iako su te špekulacije bile aktivne i protekle godine, ovo je značajan korak naprijed.

Doslovno, od zvaničnog preseljenja Raidersa u Las Vegas dijeli nas glasanje vlasnika NFL klugova, koje će se zbiti ovog marta, a potrebna su 24 glasa "za".

Oakland Raidersima preseljenja nisu strana. Ta franšiza koja je nastala davne 1960. godine više od dvije decenije stolovala je upravo u Oaklandu. Period od 1982. do 1994. godine provode na većem i izazovnijem tržištu u Los Angelesu. Loša infrastruktura početkom devedesetih tjera iz Los Angelesa oba tadašnja NFL kluba. Raidersi odlaze u svoj Oakland, a Ramsi u St. Louis.

Los Angeles je tako 22 godine bio bez NFL tima, predugo kad se zna da je to drugo najveće američko tržište, kao i sam značaj američkog fudbala. Problem je bio nedostatak modernog stadiona. U tom periodu kad god bi neki od NFL timova ušao u probleme s infrastrukturom, nedostatkom volje gradskih vlasti sa subvencioniranjem novog stadiona ili finansijskim problemima, odmah je slijedila špakulacija da postoji opcija selidbe u Los Angeles i gradnja modernog stadiona tamo.

Neadekvatan stadion direktno utječe na manji priliv prihoda na dan utakmice, koji je jedan od najzastupljenijih u kategorizaciji prihoda jednog NFL tima, a tako je i u drugim sportovima.

Zadnjih godina otvorila se velika utrka između tri tima, odreda sa najlošijim stadionima u ligi, za preseljenje u Los Angeles. Prvi su prošle godine ciljnu vrpcu presjekli St. Louis Ramsi, postavši ponovo LA Rams. Slijedili su San Diego Chargersi, koji imaju još starije korijene u LA, oni od naredne godine postaju Los Angeles Chargers. Time su vrata Los Angelesa zatvorena za Oakland Raiders.

Raidersi su se onda morali usmjeriti prema Las Vegasu, a posljednje informacije govore da su konačne odluke donesene. Oakland–Alameda County Coliseum bez neke konkurencije najlošiji je stadion u NFL-u, a gradske vlasti ovog vrlo bogatog grada nisu imale previše razumijevanja da pomognu Raidersima da sagrade novi.

Prema planovima u Las Vegasu gradio bi se novi stadion vrijedan skoro dvije milijarde dolara. Sredstva bi se osigurala iz više izvora, a sami Raidersi dali bi svojih 500 miliona. Novi stadion u Las Vegasu, ako ugleda svjetlo dana, bi bio vjerovatno najskuplji stadion ikad sagrađen.

MeLife stadion u New Jerseyu koštao je 1,6 milijardi dolara, novi Wembley je koštao "samo" 1,25 milijardi dolara. Jedini stadion koji bi mogao premašiti ovaj iz Las Vegasa, bio bi onaj koji se planira graditi u Los Angelesu koji bi prema prvim projekcijama uvjerljivo trebao probiti magičnu cifru od dvije milijarde.

Las Vegas Raiders stadion gradio bi se u dijelu Vegasa koji se zove Paradise. Primao bi 65 hiljada gledatelja, a projektovao ga je MANICA Architecture. Hoće li i kada Raidersi zaigrati na njemu, znat će se zvanično u mjesecima koji dolaze.

NFL