sport
0

Landis optužuje USADA-u i francuski laboratorij za urotu

FENA
Floyd Landis; Foto: AP
Floyd Landis; Foto: AP
Nakon što je francuski L'Equipe objavio da je u sedam uzoraka urina prošlogodišnjeg pobjednika Tour de Francea Floyda Landisa pronađen umjetni testosteron, Amerikanac je reagirao napadom na Američku antidoping agenciju (USADA) i laboratorij Chateny-Malabry (LNDD).

"Čelnici USADA-e u dogovoru s Francuzima čine sve ne bi li me diskreditirali. Tour sam osvojio na pošten način, a takozvani dokazi koje je iznio L'Equipe su svjesno falsificiranje inkiriminirajućih i uništavanje oslobađujućih dokaza", rekao je Landis, dodavši da je ponovno testiranje uzoraka bilo nepotrebno jer prvotni nalazi nisu pokazivali ništa sumnjivo.

Inače, francuski laboratorij koristio je pri novim testovima tehniku koja omogućava razlikovanje prirodnog i umjetnog testosterona. U prvim testiranjima kod Landisa je bila ustanovljena oko tri puta veća količina tog muškog hormona od normalne.

Nasljedniku Lancea Armstronga prijeti dvogodišnja suspenzija, ali i oduzimanje naslova pobjednika Tour de Francea, što bi bio prvi takav slučaj u dugoj historiji najveće biciklističke utrke na svijetu.