Zejd Dukmenić
0

VIDEO INTERVJU / "Kvalitetni kadrovi mogu vratiti taekwondo na stare staze uspjeha"

Piše: Edin Isanović
Zejd Dukmenić jedan je od najautoritativnijih i najcjenjenih ličnosti u bh. taekwondou. Još kao takmičar bilježio je izuzetno dobre rezultate u ovom sportu. Bio je prvak Njemačke i prvak nekadašnje Jugoslavije. Kao najdraže pobjede u svojoj uspješnoj karijeri ističe trijumfe nad studentskim prvakom svijeta. Osim toga slavio je u meču protiv nekadašnjeg viceprvaka Evrope - Antonom Marasom, a može se pohvaliti da je pobijedio prvaka Azije i reprezentativca Južne Koreje - Kima Jonga Kanga 1985. godine.
(Video: Jasenko Korjenić)

Nakon okončanja karijere ostao je u taekwondou. Aktuelni je predsjednik "Akademije Zejd", a bio je i selektor državnog tima u periodu od 1996. do 2004. godine. Treba istaći da je obavljao funkciju predsjednika Taekwondo saveza od 2000. do 2004. godine. Osim navedenih funkcija nekada je bio potpredsjednik, kao i tehnički direktor saveza.

Ostavio je dubok trag u reprezentaciji koja je pod njegovim vodstvom ostvarila mnogo uspjeha. No, što je najvažnije, bez obzira na funkciju i ulogu, Zejd Dukmenić je prije svega zaljubljenik u taekwondo, i kao takav uvijek zahvalan sagovornik o svim taekwondo temama. Još ako dodamo da je sa mjesta prvog čovjeka saveza nedavno odstupio Miodrag Deretić, a da se kao njegov nasljednik sve češće spominje Dukmenić, onda je bilo logično da uradimo intervju sa nekadašnjim bh. selektorom.

S obzirom na posljednje događaje, Zejd je govorio o mogućnostima da ponovo bude predsjednik, o tome šta će prvo uraditi ako i zvanično bude imenovan za prvog čovjeka saveza. Pošto je taekwondo olimpijski sport neizbježno je bilo pitanje da li postoji mogućnost da neko od boraca otputuje u London 2012. godine. Istakao je izuzetno dobru saradnju sa bivšim predsjednikom Deretićem. Na kraju se osvrnuo na rad svoje akademije i apostrofirao budućnost ovog sporta u BiH.

Pogledajte video intervju.