sport
1

Kuvajćanin predsjednik Udruženja nacionalnih olimpijskih odbora

Totalsport
Nakon 30 godina na čelu Udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) Meksikanca Marija Vasqueza Ranu zamijenio je Sheikh Ahmad Al Fahad Al Sabah iz Kuvajta.

Predsjednik Olimpijskog vijeća Azije i član Međunarodnog olimpijskog odbora na funkciju je izabran na zasjedanju Opće skupštine ANOC-a koja se od 12. do 18. aprila održava u Moskvi.

Njegov prethodnik proteklog je mjeseca bio prisiljen podnijeti ostavku pod snažnim pritiskom delegata koji su tražili da na njegovo mjesto dođe netko mlađi. Vasquez je uskoro trebao navršiti 80 godina.

Inače, ANOC okuplja 204 zemlje članice međunarodne olimpijske obitelji, a 50-godišnji Kuvajćanin koji od 1991. predsjeda Olimpijskim vijećem Azije izabran je sa 174 glasa za, jednim protiv i dva suzdržana.

Kao prioritete svog predsjedanja ANOC-om Sheikh Ahmad je istaknuo "jasnu viziju kako pomoći nerazvijenijim zemljama odnosno olimpijskim komitetima".

Zasjedanju su nazočni i predstavnici delegacije iz Sirije premda je zbog stanja u toj zemlji njihovo sudjelovanje na Igrama u Londonu bilo dovedeno pod znak pitanja.

"Pozvani smo i dolazimo na Igre u Londonu", izjavio je ipak u Moskvi predsjednik Sirijskog olimpijskog odbora Mowaffak Joumaa.

Opća skupština imat će priliku saslušati i kratke prezentacije gradova kandidata za Olimpijske igre 2020. godine: Madrida, Tokija, Istanbula, Dohe i Bakua, a idućeg će mjeseca izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta donijeti odluku ide li svih pet kandidatura u završnicu izbora.

Također, u Moskvi će izvještaj o završnim pripremama za London podnijeti čelnik organizacijskog odbora predstojećih Igara Sebastian Coe.