sport
61

Kup BiH u Streljaštvu: Spahić oborio rekord, Sarajlijama ponovo dupla kruna

Klix.ba
Jučer se u zeničkom Domu strijelaca održao KUP BiH u streljaštvu u gađanju vazdušnom puškom i pištoljem za seniore i seniorke.

Takmičenje je bilo vrlo uspješno i postignuto je nekoliko zapaženih rezultata. Postignut je novi juniorski rekord. Bakir Spahić je pogodio 611,8 krugova i nadmašio rekord Amara Dizdarevića koji je nedavno postigao 610,4 kruga.

U ekipnoj konkurenciji takmičarke i takmičari SK Sarajevo ubjedljivo su osvojili prva mjesta u gađanju vazdušnom puškom, dok su takmičari SK Geofon bili najbolji u gađanju vazdušnim pištoljem. U pojedinačnoj konkurenciji kod seniorki puškom prvo mjesto je osvojila Ema Škaljo, kod seniora Nedžad Džanković, a najbolji "pištoljaš" bio je Siniša Petković.

U gađanju vazdušnom puškom kod seniorki bez većih problema, i sa pogođenih 1214,7 krugova takmičarke SK Sarajevo (Sabrina Drinjaković, Segmedina Bjelošević, Hana Vranac) su pobjednice KUP-a za 2016. godinu. Najbolje takmičarke SK Zenica i SK Mladost su osvojile drugo odnosno treće mjesto sa pogođenih 1.167,4 odnosno 1.145,2 kruga.

U pojedinačnom plasmanu vrlo dobar rezultat su postigle Ema Škaljo (SK Zenica) i Sabrina Drinajković (SK Sarajevo) koje su se borile za osvajanje prvog mjesta. Ipak, pobjedu je odnijela Ema Škaljo sa 413,5 krugova. Sabrina Drinjaković sa pogođenih 410,8 krugova zauzela je drugo mjesto, a juniorka Segmedina Bjelošević (SK Sarajevo) sa pogođenih 405,8 osvojila je treće mjesto.

Kod seniora u gađanju vazdušnom puškom ekipa SK Saraje i dalje drži primat u ovoj disciplini i ubjedljivo su osvojili prvo mjesto. Ekipa u sastavu Nedžad Džanković, Nedžad Fazlija i Emir Memišević je sa pogođenih 1.837,8 krugova pobijedila je ispred takmičara SK Zenica koji su pogodili 1.806,6 krugova i takmičara SK Geofon koji su imali 1.770,0 krugova.

Najbolji senior u ovoj disciplini bio je Nedžad Džanković (SK Sarajevo) sa 616,4 kruga, ispred klupskog kolege Emira Memiševića koji je imao 612,0 krugova i juniora Bakira Spahića sa 611,8 krugova, koji je ujedno postavio novi juniorski državni rekord.

Kod seniora u gađanju vazdušnim pištoljem najbolji su bili Teslićani (Siniša Petković, Adnan Sadžak, Nikola Jovičić) i sa pogođenih 1.654 kruga pobijedili ispred takmičara iz Visokog koji su imali 1.609 krugova i takmičara SK Sarajevo koji su pogodili 1.595 krugova.

Za pojedinačni plasman vodila se uzbudljiva borba do zadnjeg metka između Petkovića i Sadžaka pa su na kraju imali isti rezultat po 555 krugova. Prema pravilima ukoliko takmičari imaju isti broj krugova, pobjednik se odlučuje na osnovu većeg broja pogođenih strogih centara. Siniša Petković je slavio jer je imao 17 strogih centara, a Sadžak 16. Treće mjesto osvojio je takmičar Belmin Mešanović, SK Visoko, koji je pogodio 551 krug.

Za odličnu organizaciju Finala KUP-a BiH pobrinuli su se streljački radnici SK Zenica koji su bili tehnički organizatori i upriličili ovo sportsko nadmetanje i druženje najboljih strijelaca Bosne i Hercegovine.