sport
0

Kubica ponovo operisan

Totalsport
Robert Kubica
Robert Kubica
Poljski vozač Formule 1 Robert Kubica (27) podvrgnut je novom operativnom zahvatu kako bi se poboljšala pokretnost njegove ruke.

Kubica je operisan u bolnici Pederzoli u Veroni krajem prošlog mjeseca, kada su dijelove njegovog lakta zamijenile dvije proteze. Prema riječima hirurga koji je izveo zahvat, dr. Ruggera Testonija, to bi Poljaku trebalo omogućiti da najnormalnije upravlja volanom bolida.

"Na ovaj način vozač će biti sposoban upravljati volanom, dok prije nije bio sposoban okrenuti dlan prema dolje, tako da je bio prisiljen pustiti volan kako bi ga okrenuo na lijevu stranu. Prije operacije provedena je serija testova u simulatoru. Trebat će najmanje mjesec dana kako bi se stanje stabiliziralo", komentirao je dr. Testoni.

Bivši F1 vozač Renaulta je stradao u februaru prošle godine na jednom lokalnom relijaškom takmičenju (Ronde di Andora), pri čemu je zadobio teške povrede desne ruke, toliko ozbiljne da mu je čak prijetila amputacija. Kasnije je podvrgnut cijelom nizu operativnih zahvata, kako ruke, tako i kasnije zgloba noge.