Velika nagrada Štajerske
5

KTM nastavlja pisati historiju: Nakon prve pobjede imaju i prvu pol poziciju

F. Z.
Pol Espargaro (Foto: EPA-EFE)
Pol Espargaro (Foto: EPA-EFE)
Prije nešto više od desetak dana, u trećoj utrci sezone, vozač KTM-a Brad Binder donio je prvu pobjedu ovoj ekipi u MotoGP-u, a danas je drugi vozač ove ekipe Pol Espargaro došao do prve historijske pol pozicije za KTM u kraljevskoj klasi.

Ekipa koja je u MotoGP ušla 2016. godine ove sezone oduševljava ljubitelje motociklizma, a sutra će imati priliku da ostvare drugu pobjedu u historiji i drugu pobjedu ove sezone u MotoGP-u.

Espargaro je do pol pozicije za Veliku nagradu Štajerske na stazi Spielberg došao s vremenom 1:23.580, dok je drugi bio Takaaki Nakagami na Hondi s vremenom 1:23.602. Treći je bio Johann Zarco na Ducatiju, ali je zbog izazivanja incidenta na prošloj utrci kažnjen i utrku će početi iz boksa.
Umjesto njega iz prvog startnog reda s treće pozicije krenut će vozač Suzukija - Joan Mir. Slijede Jack Miller (Pramac Ducati), Maverick Vinales (Yamaha) i Alex Rins (Suzuki).

Pobjednik prošle utrke Andrea Dovizioso (Ducati) bio je tek deveti, dok je vodeći u generalnom poretku Fabio Quartararo (Petronas Yamaha) tek deseti. Valentino Rossi (Yamaha) kvalifikacije je završio na 15. mjestu, a drugi KTM-ov vozač Brad Binder na 14.